OTKRIVAMO ŠTA SRBIJA MORA DA URADI, AKO ŽELI U EU! Ovo su zahtevi Nemačke u vezi sa Kosovom i otvaranjem poglavlja

sastanak
Priznanje i status Kosova, kao i članstvo u međunarodnim organizacijama poput UN, nigde ne pominju, ali “Srbija treba da dovrši uspostavljanje svih prelaza i da unapredi kontrolu i/ili zatvori takozvane alternativne prelaze, što je dogovor iz Briselskog sporazuma od 2013. godine”

Celokupne evropske integracije Srbije zavisiće od rešenja kosovskog problema, ali EU za sada ne traži formalno priznavanje Kosova, navodi “Blic” na osnovu uvida u dokument – nacrt pregovaračke platforme EU.

Iz nacrta, navodno, proizilazi da će pregovori sa EU, ali i svako dalje napredovanje Srbije, definitivno zavisiti od Poglavlja 35, koje se odnosi na Kosovo i koje bi trebalo prvo da bude otvoreno, krajem ove ili početkom 2016. godine.

[adsenseyu5]

Dokument predviđa preporuku za otvaranje Poglavlja 35, ali ako EU proceni da nema napretka u poglavlju koje se tiče Kosova, ostala poglavlja neće biti otvarana.

U dokumentu nigde se rečju ne pominje da Srbija treba da prizna Kosovo, ali kako se navodi on sadrži za Beograd nimalo lake i nepopularne stavke koje treba sprovesti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Srbija mora da ohrabri opštine na severu da se integrišu u sistem Kosova, uključujući upotrebu pečata i ostalih obeležja u skladu sa zakonima Kosova – piše  u nacrtu pregovaračke platforme EU.

Prema ovom izvoru, osim ukidanja civilne zaštite na severu Kosova, među zahtevima EU je da “Elektromreža Srbije” i kosovska agencija potpišu sporazum o interkonekciji, kao i da Srbija dopusti kosovskoj agenciji (tamošnjem EMS-u) članstvo u evropskim organizacijama.

Foto: Twitter / @MajaEUspox

– Srbija treba da osnuje posebnu firmu za snabdevanje strujom na Kosovu (“Elektroserver”) koja bi radila po zakonima Kosova, u skladu sa sporazumom iz Brisela. Od Srbije se traži da reši pitanje menadžmenta u HE “Gazivode” koji je postavio Beograd – piše u dokumentu, navodi beogradski dnevni list.

[adsenseyu1]

Prema dokumentu, Srbija treba da u dogovorenom roku omogući pozivni broj za Kosovo i da će, “kako Srbija bude vukla korake ka davanju pozivnog broja za Kosovo, tako njeni postojeći mobilni operateri dobijati privremene dozvole za rad na Kosovu”.

Foto-ilustracija: Telegraf

Dodaje se, takođe, da Talekom Srbija može da osnuje ćerku firmu na KiM, koja bi radila po zakonima Kosova i bavila se fiksnom telefonijom.

Takođe se navodi, da se u dokumentu EU ne pominju granica niti državna obeležja, već stoji:

Foto: Vlada Srbije

– Srbija treba da dovrši uspostavljanje svih prelaza i da unapredi kontrolu i/ili zatvori takozvane alternativne prelaze, što je dogovor iz Briselskog sporazuma od 2013. godine.

Priznanje i status Kosova, kao i članstvo u međunarodnim organizacijama poput UN, nigde ne pominju.

Foto: Flickr/European Parlament

Kako se navodi, cilj EU je postepeno uspostaviti sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u skladu sa strateškim okvirom EU za pregovore sa Srbijom. Kako navodi dnevnik izrazi u nacrtu “Srbija” i “Kosovo” umesto Beograd i Priština, deo su strateškog okvira.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je u utorak da će o sadržaju pregovaračkog Poglavlja 35 sa Srbijom odlučiti zemlje članice i da je Komisija već završila svoj deo posla.

Foto: Vlada Srbije

– Komisija je članicama Evropske unije uputila nacrt platforme i preporuku da se poglavlje otvori, a sada je na članicama da unesu eventualne izmene i odluče o otvaranju poglavlja – rekla je Kocijančič novinarima u Briselu.

(Blic)