OTKRIVAMO DETALJE PUTINOVE PONUDE SRBIJI: S-300, pet milijardi evra, železnica, gasne elektrane… (INFO)

zastava-srbija
Rusija sprema paket vojne i ekonomske pomoći Srbiji, koju Moskva vidi kao “poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu” * Ruska pomoć nije uslovljena prekidanjem pregovora sa EU. Rusi nude pomoć u modernizaciji naše vojske, spremni su da nam isporuče i raketni sistem S-300. Obećavaju investicije od pet milijardi evra u periodu od tri godine

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je najbližim saradnicima nalog da spreme “ponudu za Srbiju” koja bi podrazumevala ekonomsku, ali i vojnu pomoć zemlji koju u Moskvi vide kao “poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu”, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera.
Naši sagovornici koji su nam i ranije dostavljali pouzdane informacije iz Moskve kažu da će Putinova ponuda omogućiti Srbiji da u kratkom roku postane još ozbiljnija država…

Ekonomska ponuda
Između ostalog, rusko tržište bi se potpuno, bez ikakvih ograničenja, otvorilo za sve proizvode iz Srbije…

Rusiji je jako stalo da Srbija bude što jača i stabilnija država. Predsednik Putin smatra da je sada trenutak da se pred Srbiju, koja je suočena sa strašnim ucenama i pritiscima Zapada, izađe sa ponudom koju neće moći da odbije – prenosi naš sagovornik, čovek koji ima lični kontakt sa predsednikom Ruske Federacije.

[adsenseyu1]

Odvraćanje agresije

Kako saznajemo, “ruska ponuda” neće Srbiju uslovljavati prekidom pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom, a podrazumevaće, pre svega, pomoć u modernizaciji vojske i ekonomije.

————————————————————————————————————————————————–

da se ja pitam

VLADISLAV JOVANOVIĆ
BIVŠI AMBASADOR U UN

Zapadu smo geopolitički važni, te možemo mi njih da uslovimo, a da gajimo prijateljske odnose s Rusijom.

————————————————————————————————————————————————–

Rusija je spremna da vam isporuči najmoderniju vojnu tehniku, avione, helikoptere, čak i raketni sistem S-300, koji bi bio ključni faktor u odbijanju eventualne agresije. U trenutku kada Amerikanci najavljuju da će Hrvatima pokloniti samovozne višecevne bacače čiji je domet 300 kilometara, Srbija bi morala da ima adekvatan odgovor – objašnjava izvor Informera. Prema njegovim rečima, “Putinov paket” podrazumevao bi i vrlo konkretnu i opipljivu ekonomsku pomoć.
Moskva je spremna da u Srbiju investira pet milijardi evra u roku od tri godine. Ponudićemo velike investicije u infrastrukturu, železnicu… Posebno velika ulaganja bila bi u gasne elektrane, koje bi Srbiju pretvorile u energetskog lidera regiona. Takođe, rusko tržište bi se potpuno, bez ikakvih ograničenja, otvorilo za sve proizvode iz Srbije – nabraja naš sagovornik.
Zvanično, niko u Vladi Srbije juče nije hteo da komentariše naša saznanja. Ipak, stručni sagovornici Informera smatraju da je ovo prilika koju ne smemo prepustiti.

Vučić sa Putinom 28. oktobra

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se sa Vladimirom Putinom tokom zvanične posete koja počinje u sredu 28. oktobra. Očekuje se da će tokom ove posete Putin upoznati Vučića sa svim onim što je Rusija spremna da učini za Srbiju.
– Ta bi poseta mogla da promeni neke važne tokove u srpskoj spoljnoj politici – nagoveštava sagovornik Informera iz Moskve.

[adsenseyu1]

Glavni urednik portala “Novi standard” Željko Cvijanović kaže da bi u ovom trenutku, kada se suočavamo sa strašnim ucenama Zapada, bilo krajnje neodgovorno odbiti bilo šta od Rusa.
Iako Moskva danas ima ekonomske probleme, ne očekujem da ponuda o ekonomskoj saradnji bude manja nego što je bila. Pored toga, stalna je i veoma povoljna ruska ponuda za ozbiljno naoružavanje Vojske Srbije, koja je danas utoliko aktuelnija budući da ne samo da se naoružava ceo svet nego i naši susedi, poput Hrvatske, nabavljaju raketne sisteme iz arsenala NATO – ocenjuje Cvijanović i dodaje da je neprilično licitirati o ruskoj političkoj ponudi, budući da je ona već godinama neuporedivo veća od onoga koliko je srpska strana mogla ili smela da prihvati.

————————————————————————————————————————————————–

MAJKL DEVENPORT
ŠEF DELEGACIJE EU

Uprkos pojedinim dezinformacijama u nekim medijima, činjenica je da se do kraja ove godine može očekivati otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

————————————————————————————————————————————————–

Saradnja sa svima

Sa njim je saglasan i lider SNP Nenad Popović, koji kaže da Srbiji predstoje veliki bezbednosni i ekonomski izazovi, na koje može adekvatno odgovoriti samo ako ima uravnoteženu saradnju sa EU, Rusijom i SAD.

Prekid evrointegracija ne bi značio smak sveta. Mi treba da razvijamo najbolje ekonomske odnose sa EU jer je to u obostranom interesu. Postoje mnoge evropske zemlje koje nisu deo EU, ali sa njom dobro ekonomski sarađuju, kao što su Švajcarska, Island, Norveška. Istovremeno treba još snažnije da razvijamo našu ekonomsku saradnju sa Rusijom – zaključuje Popović.

(Informer)