OD POLITIKE DO KULTURE: Evo šta mlada Ruskinja kaže o amerikanizaciji celog sveta!

ruskinja
Koliko smo slobodni u izboru zemlje za život? Rusija, Francuska, Španija, Velika Britanija, Kanada, Australija, Indija, Gruzija – u koju god tačku sveta da odete, svejedno ostajete u Americi.

Mi svi odavno živimo u Americi, bilo da to želimo ili ne, bilo da to shvatamo ili da se još uvek plašimo da pogledamo istini u oči.

Proces globalizacije, a suštinski – amerikanizacija planete koja nemilosrdno briše kulturne razlike, uništava nacionalni identitet zemalja i naroda, menja vrednosti, ruši tradicionalne društvene institucije, diktira svoja ekonomska i politička pravila igre.

Oružane snage Sjedinjenih Država pobednički marširaju ne samo po Evropi.

Paučina vojnih baza SAD obavila je planetu: Nemačka, Velika Britanija, Katar, Australija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Kosovo, Kuvajt, Turska, Holandija, Japan, Brazil i još nekoliko desetina drugih zemalja, gde se „izabrani“ ljudi u maskirnim uniformama staraju o očuvanju demokratije.

Ali, nije samo stalno vojno prisustvo SAD na teritoriji neke države ono što obezbeđuje totalnu kontrolu nad društvom. Države se jedna za drugom, bez borbe, sa pravima kolonije uklapaju u američki model ustrojstva sveta. Model gde „izabrana nacija“ dominira u svim sferama.

[adsenseyu1]

Mi jedemo američku hranu, gledamo američke filmove, šou-emisije i serije prevedene i prilagođene domorodcima; mi slušamo američku muziku, pričamo engleski, dižemo u rang heroja američke likove koji nikada nisu postojali, obožavamo dolar i klanjamo se američkim idolima.

Naša deca se igraju s Miki Mausima i Barbikama, a gledaju Sunđera Boba i Šreka. Prema kome se ravnaju nove generacije? Prema Jevgeniju Rodionovu ili? Prema Valentini Tereškovoj ili Grdani? Da li naša deca znaju za podvige ruskog naroda? Ne znam, ali zato sigurno znaju protiv kog zlikovca se borio Spajdermen, ko je Kapetan Amerika i kakve moći ima Betmen.

Nije obavezno da ruski školarci znaju rusku istoriju i rusku klasičnu književnost, ali jeste engleski jezik. Bez znanja stranog jezika si neznalica, niko i ništa, neće te primiti na posao na iole važniju poziciju.

Da biste pokazali da ste napredni, obrazovani i da pripadate intelektualcima, dovoljno je izgovoriti što više stranih termina i anglicizama. Mi i ne primećujemo kako se u svakodnevnom govoru odvija potiskivanje i zamena ruskih stranim rečima.

Za nas je Amerika bastion demokratije, raj na zemlji. Tamo pare padaju sa neba, tamo građani imaju sve i ne ulažu u to nikakve napore. Tamo nema neravnopravnosti, siromaštva, demografskih i rasnih problema. Tamo žive srećni Barbike i Kenovi s njihovim večitim holivudskim osmehom. I američki san je san svakog od nas.

Mi živimo u američkom svetu, na brzinu skrojenom 90-tih po američkom modelu. Mi živimo u skladu s američkim zakonima, s američkom podelom vlasti, partijama i sudovima. Mi radimo samo ono što nam dozvoljavaju da radimo.

Gledamo samo ono što nam daju da gledamo, što se smatra opšteprihvaćenom normom. Mislimo onako kako nam govore da mislimo. I slobodni smo u svom delovanju tačno onoliko koliko nam dozvoljavaju da takvi budemo. Živimo u skladu s njihovom ideologijom. Pokušavamo da budemo takvi kao oni, takvi kakve nam ih predstavlja propaganda.

Treba shvatiti jedno: model je njihov, a mi smo loši imitatori. Svi smo mi loši i ne preterano smešni klovnovi. To vam je isto kao da mrkog medveda obučete u kostim Ronalda Makdonalda, naterate ga da ždere big mek i igra uz pesmu Madone radi zabave „prekookeanskih partnera“.

Kreveljenje i naopakost u svemu – od politike do kulture.

Došlo je vreme da počnemo pošteno da gledamo svet oko sebe i nas same – ruskim pogledom, a ne kroz zvezdano-prugaste naočare.

[adsenseyu1]

(Marija Katasonova /Fakti)