NOVO ZAKONSKO REŠENJE: Od februara pakla cigareta i do 550 dinara (INFO)

VEST

Dnevne.rs

Kutija cigareta biće skuplja za 10 dinara od sledećeg meseca, a poskupljenje su najavili gotovo svi proizvođači.

Kako se saznaje, najjeftinija paklica koštaće 270, a najskuplja 550 dinara

Iz Nacionalne komisije za kontrolu pušenja duvana pri Ministarstvu zdravlja uveravaju da poskupljenje cigareta daje dobre efekte jer se smanjuje procenat pušača.

PROČITAJTE JOŠ

OVO JE POSLEDNJI PUT DA GLEDATE TAMARU GRUJIĆ NA RTS-U?

Pulmolog dr Ika Pešić iz ovog vladinog tela navodi da oko 13 odsto pušača čine deca, zbog čega bi ovo poskupljenje trebalo da ima pozitivne efekte.

– Naravno da niko ne želi da mu dete puši, ali činjenica je da zbog dostupnosti cigareta puše, iako je zakonom zabranjeno prodavati duvan maloletnom licu.

Cigarete bi trebalo još više da poskupe, kao što je to slučaj u Evropi, jer bi takva mera doprinela smanjenju broja pušača ili čak dovela do trajnog prestanka pušenja – kaže dr Pešić.

Srednjoročnim državnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici, a podnete su izmene zakona u vezi sa načinom obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan.

poskupljenje

Foto: telegraf/Pixabay

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025.

Novim zakonskim rešenjem predviđeno je da će se specifična akciza uvećavati za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025.

Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

 

Dnevne.rs, Objektiv