NOVI SUKOBI NA BALKANU? Miroslav Lazanski objasnio zašto kupujemo rusko oružje (INFO)

komentator

Foto: printscreen/youtube

Vojni komentator Politke i narodni poslanik SNS Miroslav Lazanski izjavio je za N1 da Srbija nema razloga da u ovom trenutku uvodi sankcije Rusiji, jer će u najboljem slučaju, tek 2025. postati članica EU. Kaže i da Srbija mora da se naoružava zbog bezbednosnih izazova u regionu, a da je rusko oružje najpovoljnije.

Beloruski S-300 samo uz saglasnost Rusije

Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose što se može zaključiti i na osnovu broja susreta najviših zvaničnika dve zemlje. Upravo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Rusiji. Mediji spekulišu da bi u Moskvi moglo da bude reči i o nabavci S-300 protivraketnog sistema.

[adsenseyu5]

Lazanski za N1 kaže da se o nabavci sistema S-300 razgovara sa Belorusijom, ali da Rusija kao proizvođač mora da da saglasnost. Kaže da bi bilo odlično kada bi Srbija nabavila modernu verziju tog sistema, ili bar sistem koji bi potom bio modernizovan. Time bi se, ističe Lazanski, na neki način kompletirao sistem protivvazdušne odbrane, što bi Srbiji omogućilo da vodi nezavisniju spoljnu politiku.

– Nema dobre spoljne politike ako nemate vojsku koja to podržava. Šargarepa bez štapa ne ide – poručuje analitičar.

“NE MOGU DA GLEDAM KRETENE U SKUPŠTINI”: Panonski mornar opleo po političarima i izazvao BURNE reakcije

Ipak, postavlja se pitanje da li je u vreme kada zemlja prolazi kroz fiskalnu konsolidaciju i brojne druge ekonomske izazove, nabavka oružja jedan od prioriteta? Lazanski kaže da je to stvar političke odluke koje se donosi u odnosu na situaciju u regionu, a bezbednosna situacija u okruženju je prema njegovom mišljenju, krhka.

„Ne možete verovati u večni mir na Balkanu“

– Imate Kosovo, jug Srbije, Makedoniju, BiH, konfrontaciju političku i psihološku sa Hrvatskom… Nemate potpuno bezbednu situaciju na Balkanu. Ja bih bio srećan da nema nikakvih problema, ali ne možete verovati u večni mir na balkanu – smatra Lazanski.

[adsenseyu1]

On objašnjava i da je rusko oružje jeftinije za Srbiju od zapadnog, pa su tako npr. ruski lovci dva puta jeftiniji od zapadnih. Uz to, srpska vojska, kako kaže, ima tradiciju nabavke oružja iz SSSR-a i Rusije, pa su samim tim i obuka, rezervni delovi i servisiranje, znatno jeftiniji.

Komentarišući činjenicu da je, uprkos sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom, EU i dalje ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, Lazanski je rekao da Srbija u EU izvozi polufabrikate, što Rusiji, kako kaže, ne treba.

UBILI GA NA DUŽNOSTI: Ovo je policajac koji je stradao u akciji u selu kod Požarevca (INFO)

Srbija u Rusiju može da izvozi hranu ili superkvalitetnu robu koju trenutno ne proizvodi, konstatuje Lazanski. Kaže i da Srbija u ovom trenutu nema razloga da uvodi sankcije Rusiji, jer te sankcije ne poštuju ni druge zemlje EU.

HTELA DA SE RAZVEDE: Pomahnitali suprug upucao ženu tri puta ilegalnim pištoljem (INFO)

– Nismo dužni da prilagođavamo spoljnu politiku sve dok ne uđemo u punopravno članstvo, a to će biti, da se toplo nadamo, do 2025, a do 2025. ko živ ko mrtav – poručio je Lazanski.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/izvor: vesti-online)

[adsenseyu2]