NOVAK ĐOKOVIĆ JE BRITANCIMA TRN U OKU KAO SIRIZA

tenis

Drugom uzastopnom pobedom u finalu Vimbldona nad Rodžerom Federerom, najbolji teniser planete Novak Đoković nagovestio je da budućnost pripada njemu, a da je Švajcarac prošlost najprestižnijeg turnira na svetu.
Svaka čast najvećem u istoriji belog sporta na 17 grend slem titula, od kojih je čak sedam na terenima „Ol Ingland klaba“, ali Novakova dupla pobeda nad Rodžerom jasan je signal da su oholi Britanci dobili novog heroja. Nedostaje još samo da ga prihvate.Svakome ko je makar na trenutak bacio pogled na vimbldonsko finale bilo je jasno da su protivnici Novaka Đokovića bili i Rodžer Federer, i londonska publika, i čitava Britanija, koja je od njega danima pravila zlikovca i antiheroja.
Zašto je svetski teniski broj jedan podvrgnut takvom tretmanu, u razgovoru za “Alo!” pokušao je da razjasni reditelj Gorčin Stojanović, pasionirani ljubitelj sporta. Prema njegovim rečima, Novak je uzdrmao temelje na kojima počiva anglosaksonska filozofija života.
[adsenseyu5]

Englezi, Britanci, Amerikanci i svi Anglosaksonci navikli su da postoji broj jedan i u njihovim očima to je Rodžer Federer. To je prosto tako. Oni su opterećeni statistikama i tu je Rodžer najbolji, sa najviše grend slem titula. Neko je ko je omiljen na Vimbldonu i na čije su pobede navikli – rekao je Stojanović za „Alo!“.
On je dodao da je Đoković trn u oku Britancima poput Sirize u Grčkoj, jer remeti ukorenjeni sistem koji se gradio godinama.

– Ponoviću, oni su navikli na prisustvo jednog najboljeg. Kada ih pitate za omiljenog slikara, oni će svi reći da je to Pablo Pikaso. Đoković je neko ko se suprotstavio sistemu. Nešto slično kao što Siriza u Grčkoj postavlja pitanje da li kapitalizam može da opstane. Tako i Novak remeti nešto na šta su svi navikli, a to je da Federer pobeđuje u finalu Vimbldona.
Prema mišljenju Stojanovića, Novak teško može da promeni status koji ima u Britaniji i uopšte ne treba da se bavi time.

– Nema Novak načina da to promeni niti bi to trebalo da mu oduzima energiju. Nije on jedini koji je prolazio kroz to. Pre Federera, kralj na Vimbldonu je bio Bjern Borg. Imao je isti status kao Rodžer, dok je, recimo, Džon Mekinro bio „zlikovac“ kao što je danas Novak, s tim što je Mekinro svojim ponašanjem dodatno nervirao publiku – istakao je Stojanović.

[adsenseyu1]

 (Alo.rs)