NOVAK ĐOKOVIĆ KONAČNO OBJASNIO ENGLESKIM NOVINARIMA: Proglasili ste me pohlepnim, tvrdite da hoću više para, a ovo je istina (INFO)

tenis

Foto: Tanjug/AP

Vest dana u svetu tenisa svakako je trijumfalan povratak Novaka Đokovića posle šestomesečne pauze. Ali, čak i takvu situaciju, pojedini predstavnici medija želeli su da iskoriste da ga uzdrmaju.

Podsetimo, u ponedeljak smo vam pisali o tome kako, kad god mogu, a pred veliki turnir kakav grend slem u Melburnu svakako jeste, engleski mediji nađu način da “opletu” po Noletu. Slučajno ili ne, ovaj put je “Dejli mejl” tekst naslovio time kako je “Đoković u karijeri zaradio 100 miliona evra i traži još novca”.

Istina je daleko od toga: Britanski list je preneo da je naš najbolji teniser, navodno, tražio da se povećaju nagradni fondovi na turnirima i da je zatražio da sastanak napuste svi čelnici Tura i Australijan opena, kako bi igrači ostali sami i onda je održao dugačak govor.

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP od 16. do 23. januara 2018. (ASTRO)

Ali, Novak nije tražio povećanje nagrada kako bi profitirali najbolji, već upravo oni lošije rangirani.

Kada je Nole odličnom igrom savladao Amerikanca Donalda Janga u prvom kolu australijskog grend slema, konferencija za medije je najpre počela na tu temu.

I, srpski as je iskreno pričao o tome kako su mu “živci radili”, ali i o mnogim drugim, istinski teniskim temama, poput promene pokreta pri servisu, usled šestomesečnog odustva zbog problema sa laktom.

A onda su se predstavnici onih engleskih medija potrudili da sebe izdvoje u prvi plan.

Pokušali su da pitanjima isprovociraju Đokovića, a doživeli su ono što je Jang na terenu – počišćeni su “sa nulom”.

Đoković slavi trijumf

Foto: Tanjug/AP

Prvo takvo pitanje, kao grom iz vedra neba posle Đokovićeve analize servisa, bilo je – da li će bojkotovati Australijan open ako ATP ne izađe u susret zahtevima “malih tenisera”:

“Ne, neću bojkotovati, ne. Znate, video sam da su neki od vas, novinara, napisali tekst koji je bio jedno malo preterivanje. Izvukli ste stvari iz konteksta. Prikazali ste me kao veoma pohlepnog, nekog ko želi više para, hoće da bojkotuje.

Ali, znate, poštujem ja vašu slobodu i odluke da to radite. Međutim… mnogo toga od onoga što ste napisali – nije istina. Ono što se desilo je da smo mi, igrači, samo hteli da mi, teniseri, među sobomo porazovaramo o određenim stvarima.

Ne mislim da tu postoji ništa nezdravo. Okupimo se, nas stotinak igrača, dvaput ili triput godišnje. Ovo je jedno od takvih mesta gde smo svi zajedno. Hteli smo da iskoristimo ovu priliku da pričamo o određenim stvarima i da vidimo kako svi na to reaguju, da vidimo koje su nam opcije.

Nisu donete nikakve odluke. Nije ni bilo nikakve priče o bojkotu ili nečem sličnom. To je sve što mogu da kažem. Nema tu mnogo toga da se doda”, jasan je bio Đoković.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP

Pitanja se na tome nisu zaustavila. Naprotiv. Prvo sledeće je bilo šta misli o sindikalnom udruživanju tenisera kao borbi za pomenute ciljeve:

“Slušajte, znam da neki od vas žele da ovo odvedu nekoliko koraka dalje od trenute situacije. Naravno, pričate o sindikatu tenisera, pričate o bojkotu, pričate o radikalnim odlukama kako bi smo mi dobili finansijsku kompenzaciju na način na koju smo je i zaslužili.

Ali, uopšte nije bilo razgovora o tome! Ponavljam, za teme kojih smo se dotakli uopšte nismo ni bili u prilici da ih prestavimo ogromnom broju tenisera. I to je bilo sve. Niko nije namerno izbačen iz te prostorije u kojoj smo bili, sve je rađeno na vrlo normalan, pristojan način.

Igrači su hteli da ostanu sami. Bilo je oko stotinak tenisera u prostoriji. Pričali smo o nekim stvarima i to je to.Možda ubuduće ovakvi sastanci budu češći, prosto da vidimo gde smo. Nikada maltene i niste u prilici da čujete šta igrači većinski razmišljaju. Zato smo se i okupili”, rekao je naš najbolji teniser.

PRIMORANA DA SE VRATI SVOM POSLU: Darko Lazić izdržava ćerku, Ana Sević ostala bez para!

Nastavak konferencije na ovu temu protekao je uz sledeća pitanja i odgovore:

Da li je većina bila za ili protiv onoga što ste Vi ili neko drugi govorio? Da li je bilo ljudi koji su govorili crno, a neki drugi belo?

“Šta vi mislite?”, rekao je Nole uz smeh.

Nije važno šta ja mislim, ali je važno šta Vi mislite?

“Mislim. I želim da to zadržim za sebe”, ponovo je Đoković bio nasmejan.

Dobili ste podršku od Endija Rodika i Džudi Marej, da li je moguće sindikalno organizovanje na zajedničkom nivou, tenisera i teniserki?

Podrška: Andre Agasi i Radek Štepanek

Foto: Tanjug/AP

“Stvari su sada takve kakve jesu. Ako bih pričao detaljnije o stvarima koje ste spomenuli, one će biti izvađene iz konteksta. A to ne želim. Moja pažnja je sada usmerena na ovaj turnir. A stvarno mi je drago što smo mi, igrači, imali priliku da zajedno, na jednom mestu, pričamo sat vremena. To je sve što se desilo”, istakao je Đoković.

Da li ste vi i ostali igrači za to da se veći procenat od ukupne zarade turnira podeli teniserima? Nama se čini da se nagradni fondovi povećavaju svake godine.

“Svako pokušava da uradi ono najbolje što ume. Mislim, evo smo na Australijan openu, a organizatori uvek pokušavaju da “obeštete” igrače na najbolji mogući način.

Kreg Tajli uvek pokušava da ugosti igrače tako da se oni osećaju kao da su kod kuće, jer se osećaju poštovano, cenjeno. Mislim, stvari idu u pravom smeru. Naravno, pitanje koje ste mi postavili je pitanje za predsednika ATP-a. Ja sam samo deo Saveta, ali ne sedim za tim… pregovaračkim stolovima.

Naravno, pre nego što nešto ode na glasanje u Izvršni odbor, treba da prođe kroz Savet. Nisam samo ja taj koji se tu nešto pitam, daleko od toga. Meni je samo drago što sam deo te priče, kroz koju mogu da pomognem da sport bude bolji i danas, i ubuduće. Nadam se da će naredna generacija učestvovati u još boljem sportu”, rekao je Novak.

ZNA SE KO JE OVO URADIO: Oliverova žena ima poruku za njegove ubice (VIDEO)

Znate Vi i drugu stranu, bili ste direktor turnira u Beogradu?

“Skroz je drugačije kada ste direktor turnira. Moj stric je direktor tog beogradskog turnira, iz kategorije 250. Grend slem je nešto sasvim drugačije.

Znate, ATP je zajednica igrača i turnira. Tako to funkcioniše već više od 40 godina, u ovoj harmoniji, da tako kažemo.

Nije to lako, jer mnogo puta postoje sukobi interesa. Ali, svi pokušavaju da urade najbolje što mogu”, nije odustao Đoković od pohvala svih aktera “belog sporta”.

Da li ste u petak na sastanku pričali o tome da nagradni fondovi za muškarce i žene treba da budu isti?

“Nismo”, kratko je rekao Nole.

Kada ste rekli da nećete bojkotovati Australijan open, da li kažete da to nije bila tema koju ste vi pokrenuli na sastanku?

“Ne, to nije bila tema koju sam pokrenuo na sastanku”.

Koja je ideja bila u vezi sa tim da imate advokata na tom sastanku?

AMERIČKI STEJT DEPARTMENT izdao ALARMANTNO upozorenje za Kosovo, dva dana pre UBISTVA Olivera Ivanovića!

“Izvinite?”

Da li ste imali advokata uz sebe na sastanku igrača?

“Ne. Odakle vam to?”, upitao je Nole.

Dakle, to nije tačno? Nije bilo advokata u toj prostoriji, uopšte?

“Ne”, rekao je Đoković i time se završilo ovo obraćanje javnosti posle njegovog povratka tenisu i plasmana u drugo kolo Australijan opena, u kome će igrati sa Gaelom Monfisom.

(Dnevne.rs /Izvor: Darko Nikolić, Blic)