NEVEROVATNE CIFRE: Evo koliko će Srbiju koštati Parada ponosa! (INFO)

ponosa

Foto: Tanjug

Država će morati da plati 300.000-400.000 evra za policijsko angažovanje, a tome treba dodati i ostale troškove poput Hitne pomoći i drugih gradskih službi, zbog čega, kada se sve sračuna, dolazi do cifre od oko 500.000 evra

Za četiri dana u Beogradu se održava Parada ponosa, koja će, prema pisanju srpskih medija, koštati Srbiju oko pola miliona evra.

Kako Srpski Telegraf piše, za policijsko angažovanje, država će morati da plati 300.000-400.000 evra, a tome treba dodati i ostale troškove poput Hitne pomoći i drugih gradskih službi.

[adsenseyu4]

Policajcima se u ovakvim situacijama isplaćuje dnevnica od 1.800, dobijaju jedan odbrok, prevoz do Beograda ukoliko su iz unutrašnjosti, popravka ili nabavka nove opreme ako na Prajdu dođe do oštećenja, saopštili su iz Nezavisnog sindikata policije.

ponosa

Foto: AP /Tanjug

Prajd u proseku obezbeđuje oko 5.000 policajaca. Dnevnice su inače 150, ali se ovo tretira kao skup visokog rizika za koji se isplaćuje posebna dnevnica od 1.800 dinara. Policajci tog dana imaju pravo na jedan obrok koji košta 700 dinara. Ipak, troškovi goriva su najveći. Samo jedan sat nadletanja grada helikopterom košta 1.000 evra – rekli su u ovom sindikatu.

Oni su istakli i to da se za obezbeđivanje Parade ponosa angažuje Žandarmerija, Specijalne antiterorističke jedicine, Protivterorističke jedinice, kao i Interventne jedinice policije iz cele Srbije.

[adsenseyu1]

Mnoge kolege dolaze iz unutrašnjosti i za gorivo se, prema procenama, daje do 200.000 evra. Nama je najvažnije da nijedan policajac ne bude povređen jer tu štetu niko ne bi mogao da nadoknadi. Učesnici u šetnji potpuno su bezbedni i ne postoji šansa da se pored tako jakog obezbeđenja bilo šta desi – rekli su sindikalci.

Parada ponosa je preskupa igračka koja ne donosi rezultate za tu cenu. Iako dogovornost za policijsko obezbeđenje i te troškove ne leži na organizatorima, već na nasilnicima i huliganima, ne možemo da pobegnemo od činjenice da tu postoji neki kredit koji mi trošimo zbog parade i da bi mogli sa drugim stvarima ili na drugačiji način da ostvarimo veće rezultate. Dobar primer je parada Ponos Srbije, koja je organizovana ove godine u junu, a troškovi su bili minorni – poručio je Azdejković.

Ipak, ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da će policija danas imati konačnu bezbednosnu procenu predstojeće Parade ponosa.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]