NEVEROVATNA MISTERIJA SVETSKOG VAZDUHOPLOVSTVA: Rusi zaboli MiG -29 u zemlju, razlog koji je IZNENADIO SVE! (VIDEO) (FOTO)

avion

Foto: Printscreen YouTube

Na današnji dan pre 28 godina, prvog dana izložbe na vazduhoplovnom sajmu Burže kod Pariza dogodila se avio – neseća ruskog lovca MiG -29, koji je uništen,

[adsenseyu5]

Pilot prošao samo sa lakšim povredama zahvaljujući izbacivom sedištu K-36D, koje je prvi put demonstriralo uživo svoju efikasnost.

FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE
FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE

Naime. 8. Juna 1989. godine prošlog veka sovjetska delegacija prikazala je pred svetskom publikom svoj frontovski lovac MiG -2, prvog dana izložbe, za čijim komandama je bio pilot Anatolij Kvočur

[adsenseyu4]

Tog dana, u 15,42 u letačkom delu programa nastupio je pilot Anatolij Kvočur i odmah započeo izvođenje složenih manevara i figura. U drugom i po minutu Kvočur je preleteo iznad poletno-sletne staze na visini od 160 metara pri minimalnoj brzini 180 kilometara na čas, kada je MiG -29 preveo u penjanje.

FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE

U BRAKU ILI NE, MORATE DA PROČITATE: Ovo je najtužnija ispovest jednog muškarca o razvodu!

FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE
FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE
Tog trenutka pilot je osetio udar u desnom motoru, posle čega je došlo do naglog pada potiska. Avion je počeo da se zakoreće. Nakon što je pilot Kvočur uspeo da skrene avion sa tribina na bezbedni pravac, pilot je napustio avion katapultirajući se iz letelice pomoću izbacivog sedišta.
Interesantno je da je visina na kojoj se nalazio avion bila svega 92 metra. Zbog položaja u kome se nalazila letelica, pilot sa sedištem izbačen je ne na gore ili horizontalno, već pod uglom nadole prema zemlji, što je bilo veoma nepovoljno.

[adsenseyu4]

Pilot je uspeo da se prizemlji sa nepotpuno otvorenom kupolom padobrana i prošao je pukom srećom sa lakšim povredama.

Posle pada letelice dosta se nagađalo, šta je uzrok. Treba spomenuti da je bilo raznih teorija od koji je jedna bila da su to zaparavo Sovjeti sami udesili pad, kako bi demonstrirali sposobnost izbacivog sedišta K-36D pred zapadnom publikom i da su za to svesno žrtvovali letelicu.

FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE

Ovo je najtužnija slika sa sahrane oca Slobode Mićalović: 3 sestre sa majkom kleknule pred grobom, neutešne u suzama (FOTO)

FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE

Nagađanja su prekinuta tek krajem juna, kada je u Moskvi potpisan dokument o uzroku stajanja motora.

Na osnovu rezultata istrage, ispitivanja motora, dokumentacije i pregledanih filmova što profesionalnih što amaterskih, kao i razgovora sa samim Kvočurom, došlo se do zaključka, da je glavni krivac za pad -ptica, koja je upala u uvodnik vazduha desnog motora.

(Dnevne.rs /Izvor: A.Mlakar, Kurir)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]