NEVERICA: “Dragana je bila jaka kao stena, uvek vesela i nasmejana. Kako je moguće da je imala depresiju?” (FOTO)

vesanje

Foto: Pink/Promo

Slika za javnost u današnje je vreme je nešto drugo od onoga što u sebi osećamo

Poznata novinarka Dragana Tripić pronađena mrtva.

Njeno obešeno telo pronašla je njena ćerka, a Dragana je navodno bila depresivna zbog posla i kredita u švajcarcima.

Dragana je jedna od 1.500 ljudi u Srbiji godišnje koji sebi oduzmu život usled depresije, a da li je finansijska situacija u Srbiji najveći okidač za ovakav korak, odgovara nam psiholog Viktorija Mužina.

POSLEDNJI DETALJI DETALJI ZLOČINA NA NOVOM BEOGRADU! Leš Milice (28) policija pronašla u GEPEKU AUTOMOBILA!

– Finansijska situacija može da bude samo jedan od okidača, ali nikada jedan faktor nije okidač. Tu je i neka predispozicija, posebno ako je u pitanju ranjiva osoba. Znate i sami kakav je život, pun uspona i padova, pa u zavisnosti od kapaciteta ličnosti neki uspeju da prebrode to, a neki ne uspeju.

Ali, depresija je malo širi pojam. Na primer, u Kanadi je oko 20 odsto populacije obolelo od depresije. Iako sve imaju, nemaju volju za životom. Tako da finansijska situacija može samo biti kap koja je prelila čašu, ali ne i jedini razlog.

Ono što najviše iznenađuje jeste da su žrtve depresije osobe koje su uglavnom vedrog duha i koje okolina naziva “jakim”. Ta vrsta depresije je dobila i nezvanični naziv “depresija s osmehom”.

– Te osobe pate od maskirane i potisnute depresije. Možda je Dragana imala još nekih drugih problema, ali ona to nije dozvolila da se vidi. Znate, to je ona slika koju nam šalju da moramo da budemo jaki, čvrsti, nepobedivi i da sve možemo. E, pa nije baš tako.

Društvo vrši pritisak čineći da budemo i anksiozni, i depresivni. Još pričamo o osobi koja radi u mediji, gde je sve više informacija crno. Nažalost je tako, jer ima i toliko lepih stvari, ali je usresređenost društva samo na one negativne.

FARBANJE

Foto: printskrin/facebook

Upravo zbog maskiranosti “modernih” tipova depresije, simptome je sve teže uočiti, pa čak ni najbliža okolina ne zna da je njihov bližnji bolestan.

– Zašto što osećamo potrebu da do samog kraja prikažemo da smo jaki i nepobedivi, da zapravo nemamo nikakve probleme. To se najviše vidi na društvenim mrežama koje nisu dobre jer šalju sliku lep-pametan-uspešan, a onda kada upoznate tu osobu ona je sve samo ne to što predstavlja na mrežama.

Psiholog Viktorija Mužina ističe važnost edukacije nacije i poručuje da nije sramota potražiti pomoć posebno onda kada osoba ne vidi cilj i svrhu života.

     

(Dnevne.rs /Izvor: T.T./Telegraf.rs)