NEKAD I SAD (VIDEO) REALNO, NADREALISTI SU NAJJAČI: Evo kako su nastali pre 30 godina i gde su danas! (VIDEO)

humor

foto-printskrin

Postali su toliko popularni da su se čak neke od fraza i reči počele koristiti u žargonu tadašnje javnosti “hrkljuš”, “ma zdraavo”, “eno Šahbaza, mog’o nas je žžžik”, “u Švedskoj nemiri zzdravoo”..

Prošlo je punih 30 godina od prvog pojavljivanja Nadrealista u programu tadašnje Televizije Sarajevo. Smejali smo im se tada, smejemo im se i danas – nikada nismo ni prestajali.

Top lista nadrealista (TLN) je bila sarajevska humoristička serija tokom 80-ih i 90-ih godina. Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru. Bila izuzetno popularna u bivšoj Jugoslaviji. Smatrala se u mnogim aspektima prolifičkom pri prikazivanju stanja u bivšoj Jugoslaviji i naročito u Bosni i Hercegovini pred ratove tokom 90-ih godina. Puno vremena posle prikazivanja i raspada bivše države smo najčešće slušali setne komentare “oni kao da su znali šta će se desiti”, “sve su predvideli”, “sve su ‘pogodili”.

Po svojoj gledanosti nadrealisti su se približili i tada neprikosnovenom centralnom dnevniku. Čak su se i na ovu činjenicuna svoj način našalili rekavši kako “raja upali TV čekajući TLN pa ‘usput’ odgleda i dnevnik”.

[adsenseyu1]

Sve je počelo sa 15-minutnim komičnim radio segmentom, koji se emitovao u sklopu emisije “Primus” na drugom programu Radio Sarajeva tokom ranih 1980-ih, a koji je imao za cilj promociju mladih glumačkih talenata.

Njihov debi se desio u subotu, 9. maja, 1981 i to u obliku izmišljenog pokušaja terorističkog preuzimanja radio stanice pri čemu su pročitali svoj manifest zajedno s popisom zahteva. Iako slušanost tada nije bila najbolja, u narednim sedmicama i mesecima pet momaka – Nele Karajlić, Zenit Đozić, Zlatko Arslanagić, Boris Šiber i Dražen Ričl – su postali glavna ekipa “Top liste nadrealista”.

Nakon dobijanja velike podrške radio publike u Sarajevu, Top lista nadrealista je dobila svoje mesto u TV skečevima. Nakon toga slede još dva televizijska serijala, nakon kojih Nadrealisti postaju poznati u domovima širom Jugoslavije, a to nekim članovima postave omogućuje početak i stvaranje uspešne televizijske, filmske i muzičke karijere – među njima su najpoznatiji Nele Karajlić i Branko – Đuro Đurić).

Postali su toliko popularni da su se čak neke od fraza i reči počele koristiti u žargonu tadašnje javnosti “hrkljuš”, “ma zdraavo”, “eno Šahbaza, mog’o nas je žžžik”, “u Švedskoj nemiri zzdravoo”. Neki skečevi su se pokazali sasvim proročanski poput na primer  grada Sarajeva podeljenog na istočni i zapadni deo, jedne porodice podeljene u dva klana, koja ratuju za dobijanje kontrole nad sobama u njihovom stanu, dok UN mirovne snage dodaju “ulje na vatru” u čitavoj priči.

Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju, ali i njen treći deo koji je sniman 1991. Specijalna epizoda za novu 1992. je i poslednja koju su “Nadrealisti” snimili zajedno.

[adsenseyu1]

Da se na kraju podsetimo i imena svih Nadrealista, njihovih biografija, gde su danas i šta rade.

Nenad Janković alias Nele Karajlić (rođen 11. 12. 1962. u Sarajevu) je muzičar, kompozitor, glumac i režiser nekadašnjih TV emisija u Bosni i Hercegovini. Tokom 80-tih godina je bio poznat kao pevač grupe Zabranjeno pušenje i glumac u popularnoj televizijskoj seriji TopRE lista nadrealista. Do aprila 1992. godine je živeo u Sarajevu, nakon čega je otišao u Beograd gde je osnovao novi bend pod imenom “The No Smoking Orchestra”.

Zenit Đozić (rođen 8. 10. 1961. u Bugojnu) humorista, televizijski producent i nekadašnji bubnjar sarajevske grupe Zabranjeno pušenje. Bio je idejni tvorac Novog primitivizma zajedno sa Neletom, Sejom, Elvisom i ostalim “novimprimitivcima”. Takođe je igrao zapaženiju ulogu u popularnoj Top listi nadrealista. Trenutno radi kao televizijski producent u Sarajevu.

Branko Đurić Đuro (rođen 28. 5. 1962. u Sarajevu) jedan je od najprepoznatljivijih bosanskih glumaca – komičara, režisera i dramskih pisaca. Završio je Akademiju za glumu u Sarajevu 1988. godine. Stekao je slavu u nezaboravnim humorističkim serijama, a pre svega u Top listi nadrealista koja se prikazivala od 1984. do početka devedesetih godina. Svoj talenat je iskazao i u muzici, kao pevač i svirač u sarajevskoj grupi Bombaj štampa. Početkom rata napušta rodno Sarajevo i odlazi u Sloveniju gde radi u pozorištu, na televiziji i na filmu. Njegov režiserski prvenac “Kajmak i marmelada”, postigao je ogroman uspeh u Sloveniji. Živi i radi u Ljubljani. Supruga mu je Tanja Ribič, slovenačka glumica.

Dražen Ričl Zijo (rođen 12. 3. 1962. u Sarajevu) odrastao je na Koševu sa majkom Elvirom, pošto mu je otac Ferdinand umro u detinjstvu. Završio je srednju muzičku školu, a kasnije upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Ubrzo je počeo da svira u grupi Ozbiljno pitanje, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, a zatim i sa grupom Elvis J. Kurtović gde je svirao u razdoblju od 1981. do 1985. godine.

Međutim, početkom 1985. godine ih napušta i zajedno sa Arslanagićem osniva grupu Crvena jabuka. Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine. Dražen Ričl je 18. septembra 1986. godine doživio saobraćajnu nesreću kada je sa Arslanagićem i Buhom pošao na koncert u Mostar. Buha je nastradao na licu mjesta, a Ričl je prebačen za Beograd na VMA zbog teških telesnih povreda, ali je dve nedelje kasnije, 1. oktobra 1986. godine, preminuo. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na mestu nesreće kod Jablanice 2009. godine postavljena je spomen-ploča.


Mirko Srdić alias Elvis J. Kurtović (rođen 1962. u Sarajevu) je tekstopisac, kompozitor, jedan od osnivača pokreta Novi Primitivizam, te vođa i osnivač grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Bend je bio aktivan od 1984. do 1988. godine i u tom periodu izdali su 3 albuma. Za svoju rock karijeru je u svom stilu rekao: “Deca ne kupuju ploče obrazovanih ljudi, moraju misliti da sam ja neki narkoman, koji se drogira i pije alkohol, da misle da sam pravi roker i to, jer neće oni slušati nekog čoveka koji je inžinjer građevine”.

Davor Dujmović (rođen 20. 9. 1969. u Sarajevu), kome je zauvek ostao nadimak Perhan, ime junaka iz filma “Dom zavešanje”. U Sarajevu ostaje prvih meseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima u BiH odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji Underground. Nakon završetka rata Davor dolazi u Banjaluku, gde upoznaje Andreja Gartnera sa kojim osniva fond za kulturu Republike Srpske, koji posle dobija naziv Davor Dujmović. Nakon boravka u Banjaluci odlazi u Sloveniju kod devojke sa kojom je živeo poslednjih meseci. Svoje slobodno vreme je provodio u prirodi s konjima, gde je odigrao svoju zadnju, tragično istinitu ulogu. U Novom Mestu 31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo.

Darko Ogi Ostojić (rođen 23. 03. 1965. u Sarajevu); Frontmen “Zabranjenog pušenja” Nele Karajlić uveo ga je u glumačke vode kroz serijal “Tragom ptice dodo”, a zatim i u megapopularnu “Top-listu nadrealista 2”. “Moje je ime ostalo prilično neopaženo u odnosu na ostatak ekipe “Top-liste nadrealista” (TLN), a ljudi me zovu različitim nadimcima. Oni koji me ne poznaju lično, kažu: “Ej, đe si, Minka”, i Cane Prebranac sam za one koji vole TLN 2, Ogi sam za prijatelje, a u porodici Darko.” Gledaoci u BiH pamte ga i po likovima iz humorističnog serijala “Seks i selo”, koji se emitovao na Pinku BH, a kao deo ekipe predstave “Luda kuća” s Teatrom Rajvosa  predstavio se i publici u Švedskoj.

Davor Sučić (rođen 7. 6 1961 u Sarajevu), poznat i kao Sejo Sekson je gitarista i osnivač “Zabranjenog pušenja”. Osnovnu i srednju školu završava u Sarajevu, a nakon toga apsolvira na Medicinskom fakultetu koji nikada nije završio. Od svoje dvanaeste godine svira gitaru, sadašnji je frontmen sarajevskog Zabranjenog pušenja. Trenutno živi u Sarajevu.

Jadranko Dado Džihan (rođen 24. 5. 1964 u Sarajevu) kompozitor je i muzički producent. Član “Novog primitivizma” i Top liste nadrealista ranih 80-tih. Od 1991. živi i radi u Londonu.

Boris Šiber, pisac i glumac. “Mislim da je bitan razlog uspeha ”Nadrealista” i u tome što nismo bili profesionalci, radili smo kao da smo bili na derneku, emisiju od 15 minuta znali smo snimati celi dan i noć”. Danas živi u Sarajevu i radi kao urednik dokumentarnog programa na Federalnoj televiziji.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)