“NE PAMTIMO DA JE BILO JEFTINIJE” Lidl je naterao konkurenciju da spusti cene i do PEDESET ODSTO! (INFO)

market

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Mnogi su bili skeptični po pitanju uticaja Lidla na ostale trgovinske lance, odnosno “rušenja” cena konkurencije, ali to se, barem za početak, zaista obistinilo.

Tako su se akcijske cene iz Lidla “preslikale” i na druge prodavnice širom Srbije.

Da li će takva praksa ostati da važi i kasnije videćemo, ali za sada popusti od 15, 20, pa čak i 50 odsto bukvalno pljušte po većini marketa u Srbiji.

A za sve su “krive” početne akcijske cene koje su osvanule pre dve nedelje u svim novootvorenim prodavnicama Lidla.Kupci su se i bukvalno tukli za piletinu koja je na dan otvaranja koštala svega 119,99 dinara po kilogramu. Slično je bilo i sa bananama koje su mogle da se pazare za 59,99 dinara za kilogram.

Čokolada od 100 grama se prodavala za 50 dinara, a kafa za 199,99 dinara za 200 grama. Limenka piva i sada može da se nađe za 44,99 dinara, a litar mleka na akciji po ceni od 54,99 dinara.

Sniženja i do 50 odsto

Zanimljivo je da su u vreme otvaranja Lidla pa do danas i ostali veliki marketi, posebno u Beogradu, bili puni kupaca. Iako su se neki od njih “pripremili” na manju gužvu i sitnije pazare, i sami su bili iznenađeni.

ON JE POSLEDNJI VIDEO DARKA LAZIĆA PRE NESREĆE: “Tačno je, PILI SMO” (FOTO)

A nakon dva, tri dana i u njima su krenule velike akcije snižavanja cena, pa se tako u jednom od vodećih trgovinskih lanaca može naći 100 grama kafe za 74 dinara, kilogram limuna za 89,99 dinara, mandarina za 84,99 dinara, kao i kilogram kupusa za samo 19,99 dinara koji se po toj istoj ceni prodaje i u drugim velikim prodavnicama poznatih trgovačkih brendova.

Dovijanje konkurencije – platiš dva, dobiješ tri

Sa ciljem da se dodvori kupcima ali ne želeći da prizna da to radi zbog konkurencije, jedan poznati lanac prodavnica u Novom Sadu odlučio je da naprasno počne da slavi rođendan iako mu to nije bila praksa poslednjih godina.

Isti taj lanac je samo par dana nakon otvaranja Lidla Novosađanima ponudio svoje proizvode po cenama nižim i do 50 odsto. Neki lanci marketa nisu se ni trudili da daju bilo kakvo objašnjenje za iznenadno pojeftinjenje pojedinih proizvoda.

Odjednom su se pileći bataci i karabataci počeli prodavati po ceni od 219,99 za razliku od dosadašnjih 299,99, banane su naprasno sa 100 dinara pale na 59,99, a za 10 jaja B klase koja su koštala 145 dinara sada je dovoljno izdvojiti 99,99 dinara.

Prodavcima je najlakše bilo da smanje cene robe koja se inače slabije prodaje tako da su skoro sva gotova jela u velikim marketima odmah pojeftinila za 20 odsto, tablete za mašinsko pranje posuđa za 50 odsto, maslinovo ulje za 45 odsto, a brancin je sa 1.249 dinara po kilogramu pao na 869,99 dinara.

market

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Dovijajući se kako da privuku mušterije, neki manji prodavci pokrenuli su nagradne igre ili su pribegli starom receptu prodaje – platiš dva artikla, a dobiješ tri. Ponovo je postao aktuelan i stari trik prodavaca – ukoliko kupite dva pakovanja soka od po dve litre, treće pakovanje dobijate za dinar.

U Nišu “prate” konkurenciju

Lokalni marketi i prodavnice u Šapcu u toku prošle nedelje uglavnom su snizili cene voća. Tako su banane mogle da se kupe po ceni od 70 do 90 dinara za kilogram, a bile su 120 dinara, kilogram limuna za 99 dinara, dok je pre samo 10 dana koštao i do 160 dinara ili ananas koji je pojeftinio sa 160 na 100 dinara po kilogramu.

Prema rečima Nišlija najupečatljivije niže cene zabeležene su na dan otvaranja Lidla kada je cena piletine snižena na 120 dinara po kilogramu. Čokolade, voće, mesne prerađevine, kućna hemija deterdženti niži su nego ranije.

– U Lidlu je još uvek gužva, zajedno sa komšinicom upoređivale smo cene tako da je otprilike isto bilo da kupujemo u novootvorenom lancu, ili tamo gde smo do sada pazarile. Razlika je u robnim markama, cene su približne, i primetno je da se prate sniženja određenih artikala – kaže Nišlijka Mirjana Savić.

Ne pamte da je bilo jeftinije

U marketima i supermarketima u Subotici, nakon otvaranja Lidla, na prvi pogled nema drastično sniženih artikala. Uočljive su uobičajene akcije, ali pojedini Subotičani tvrde da su primetili da se upravo kada je otvoren poznati trgovinski lanac u Srbiji prvi put desilo da je pojedino povrće i voće pojeftinilo za više od 20 odsto, a najviše ih je iznenadio pad cene banana.

– Nekako se poklopilo da su sa otvaranjem Lidla drugi poznati marketi snizili cenu banana na 59 dinara.

Ne sećam se da su bile ikada tako jeftine. Koštale su oko 100 ili 110 dinara, zatim 59 i sada su oko 70. Od povrća šargarepa je sada svuda jeftinija za oko 20 dinara, sa 80 su spustili na 60, a verujem da je to zato što je u Lidlu još jeftinija – każe penzionerka iz Subotice.

TUŽNA ISPOVEST KONOBARICE SA VRAČARA: MORAM DA DAM GAZDI, da me ne otpusti!

Oprečni stavovi stručnjaka o uticaju Lidla

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da će Lidl svuda sniziti cene.

– Apsolutno očekujem da će Lidl sniziti cene, i to ne samo Lidlu, nego će to izvršiti pritisak i na druge lance i na prodavce – rekao je Hanić. S druge strane, Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ima suprotno mišljenje.

– U početku će svakako uticati na promet drugih hipermarketa, ali moje je mišljenje da to neće trajati dugo. Svako na tržištu pronađe svoje mesto. Tako, na primer u Srbiji ima 28 banaka, od čega je većina stranih.

Velika konkurencija, mala potražnja, trebalo bi da dovedu do sniženja kamatnih stopa, a to se nije dešavalo mnogo u prošlosti. Sličan model vidim u budućnosti i sa Lidlom i drugim marketima – kaže Savić.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)