NE MOŽETE DA OSTAVITE CIGARETE? Pušači, evo na koji način ćete eliminisati katran iz pluća (INFO)

cigara

Foto: pixabay /dnevne.rs

Ukoliko želite da ublažite pogubno delovanje duvana, primenite nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se oslobodite toksičnih materija nataloženih u disajnim organima.

PRAVILNO DISANJE

Izdvojite bar desetak minuta dnevno, najbolje ujutru, za jednostavne vežbe disanja, kojima ćete pročistiti kompletan respiratorni sistem. Stanite mirno, sa malo razmaknutim nogama, i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos. Udahnite kroz usta i izdahnite kroz nos, trudeći se, koliko god je to moguće, da istisnete sav vazduh iz pluća. Polako udahnite kroz nos tako da vam u pluća uđe što više vazduha i zadržite dah pet sekundi. Izdahnite vazduh kroz usta nastojeći da što više ispraznite pluća. Ponovite vežbu četiri puta.

[adsenseyu4]

INHALACIJA

Svaki drugi dan inhalirajte se eukaliptusom, ruzmarinom ili majčinom dušicom:u lonac sa vrelom vodom sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja neke od ovih biljaka i udišite lekovitu paru koja, osim što pomaže izbacivanje toksina iz respiratornog trakta, deluje opuštajuće, rastvara sluz i ublažava tegobe izazvane prehladom, gripom, upalom grla, sinusitisom ili bronhitisom.

cigara

Foto: Dnevne.rs /pixabay

BLAGOTVORNO BILJE
Neke lekovite trave su odlični detoksikatori celog organizma, ali postoje biljke koje efikasno čiste upravo disajne organe.

POTOČARKA
Čorba od ove biljke je jedan od najstarijih lekova za čišćenje pluća, a priprema se od kilograma potočarke,dve šolje urmi i četiri šolje vode. Sastojci se sipaju u šerpu i lagano kuvaju sat vremena (dodati vode kada se masa zgusne), nakon čega se dodaju začini po ukusu.

[adsenseyu1]

DIVIZMA
Čaj od divizme olakšava disanje jer otčepljuje respitarne kanale začapljene katranom.

ĐUMBIR
Bilo da je reč o svežem korenu ili prahu, đumbir će svakako pomoći u detoksikaciji respiratornog sistema. Čaj od ove biljke, u koji se stavi nekoliko kapi limuna, olakšava disanje, dok kupka otvara pore i podstiče znojenje, a samim tim i izbacivanje otrova.

cigare

Foto: pixabay /dnevne.rs

BOROVE IGLICE
Listovi ovog četinara tradicionalno se koriste za ispiranje usta i grla, ali su i dobar saveznik u detoksikaciji pluća.

KOJE SU NAMIRNICE KORISNE?

BELI I CRNI LUK

Osim što rastvara sluz i deluje antiseptički, ovo povrće sadrži supstance koje služe u prevenciji karcinoma pluća i upale disajnih organa.

[adsenseyu1]

ČILI PAPRIČICE

Ljuta hrana pomažeu  razgradnji sluzi u celom organizmu, naročito u disajnim putevima. Na isti način deluje i na katran, zbog čega je odličan detoksikator pluća.

NARANDŽA

Ovo sočno voće je pravi rudnik vitamina, ali je i snažan detoksikator. U svom sastavu ima antioksidans kriptoksantin koji jača otpornost disajnih organa i dobra je prevencija raka pluća.

(Dnevno.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]