NE DAJTE DA VAS IZGLED PREVARI: Stiže Putinov supersat (VIDEO)

strelac

Ruski super sat (Foto: Argus-spektr.ru)

Ruska vojska dobila je pametni sat „srelac“, nepobediv uređaj koji može i vatru i u vodu i još mnogo dosad nezamislivih stvari.

„Strelac“ se nosi kao i svaki drugi sat, ali ne dajte da vas izgled običnog ručnog sata prevari.

Ovo je poslednja reč vojne tehnike. „Strelac“ preko zaštićene digitalne veze održava stalnu vezu s bazom tako što koristi tajne talase koje je nemoguće presresti. Da bi se te veze prekinule ili otkrile, potrebne su snažne elektroničke smetnje – ali one se lako otkrivaju, pa ne dolaze u obzir.

„Strelac“ će nastaviti normalno da radi i posle nuklearne eksplozije. To su shvatili kad su ga izložili elektromagnetskom pulsu, sličnom onom kakav nastaje posle nuklearne eksplozije.

[adsenseyu1]

Uređaj ima i funkcije za lociranje, ali može i da pozove u pomoć ako se vojnik nađe u nevolji; sat odmah šalje obaveštenje nadležnom oficiru. „Strelac“ alarmira bazu i ako je vojnik otet ili ako je iz bilo kog razloga napustio područje na kojem treba da bude.

Kad je jednom poslao SOS, ovaj supersat postaje neka vrsta svetionika i navodi spasioce prema lokaciji na kojoj se nalazi. U sat je ugrađen i mikročip za globalno pozicioniranje GLONASS pa vojnika može kirurški precizno dovesti do tražene pozicije.

Sat bez problema radi na temperaturama od -50 do +50. Ako onaj ko ga nosi prestane da diše ili se ne pomeri 45 sekundi, sat šalje znak za uzbunu. Alarm se aktivira i kod skidanja sata s ruke.

[adsenseyu1]

(Raša tudej, Kurir)