NE ČINITI OVU GREŠKU: Mašina zbog nje “guta” više struje, a i odeća se UNIŠTAVA

program

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Stručnjaci tvrde da jedan mali propust koji većina nas praktikuje može da naškodi našem budžetu, ali i odeći.

Reč je o količini praška za veš koju upotrebljavamo, a često sa istom nesvesno preteramo. Ako stavite više praška nego što je potrebno, može se desiti da vam na odeći ostanu mrlje, ali višak praška može da začepi odvode, a to dalje implicira da će vaša mašina potrošiti više struje nego inače.

A kako u stvari proceniti koliko je praška potrebno?

– Pre svega, važno je naglasiti da više deterdženta ne znači i čišći veš, iako većina tako misli, pa ljudi zato neumereno sipaju prašak, a tako zapravo samo oštećuju i odeću i mašinu – tvrdi Mari Galjardi, specijalista za veš u kompaniji za proizvodnju kućne higijene “Clorox”.

ISTRAŽIVANJE NAŠEG INSTITUTA: Građani Srbije ne gube imunitet posle preležane korone?

– Za dobro pranje ključna su tri elementa: temperatura vode, centrifuga, kao i kombinacija deterdženta i omekšivača. Tek kada su ta tri elementa optimizovana, veš će biti savršeno čist – dodaje ona i savetuje da uvek birate što je moguće višu temperaturu pranja.

– Izaberite program s dužim i dodatnim ispiranjem. Što se praška tiče, važno je da je kvalitetan. Moguće je da u uputstvu a piše da koristite više deterdženta nego što je potrebno, a to ćete znati ako se veš jako peni još u ciklusu pranja.

– U tom slučaju pokušajte da na ambalaži pronađete informaciju o najmanjoj mogućoj preporučenoj količini praška. Ako nije navedeno, jednostavno smanjujte količinu dok ne nađete idealnu meru – savetuje Galjardi.

DEKA ŽIVORAD DONEO RADNICI U BANCI BOMBONJERU: Kada je otvorila kutiju nije verovala svojim očima!

Ona je navela i da je najpametnije da prašak uvek izmerite pre nego što ga sipate direktno u mašinu, jer ćete tako sa sigurnošću znati koliko ste ga stavili.

     

(Dnevne.rs/Srbija Danas/Izvor: Žena Blic)