NE BACAJTE BELI LUK KOJI JE PROKLIJAO: Nije stvar u štednji nego u mnogo važnijim stvarima koji su nedavno otkriveni! (INFO)

zdavlje

Verovatno vam se dogodilo da vam beli luk proklija pre nego što ga iskoristite, ali to ne znači da treba da ga bacite!

Naprotiv, beli luk koji je pustio klice, nakon pet dana, ima značajno viši nivo antioksidanata nego svež beli luk, sudeći prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ovo možda zvuči čudno, ali to ima više smisla ako uzmemo u obzir trenutni trend gde sve veći broj prehrambenih kompanija i restorana nude proklijala zrna, orašaste plodove, mahunarke, jer ovaj proces, zapravo, poboljšava sastav hranljivih materija.

Sa ovim novim istraživanjem, jasno je da isto važi i za beli luk.

Evo šta se dešava: “Biljke su veoma osetljive na napad bakterija, virusa i insekata tokom klijanja”, kaže autor studije dr Džong-Send Kim. “To uzrokuje da proizvede jedinjenja pod nazivom fitoaleksini kako bi se odbranile. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje.”

Proklijao ili ne, beli luk je uvek dobar izbor. U obe varijante ima zdrava jedinjenja koja sadrže sumpor, kao što je allicin, za koje su studije pokazale da usporava aterosklerozu, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od nekih vrsta raka.

[adsenseyu1]                           [adsenseyu1]

(Doznajemo/Magazin)