NAJOPASNIJA NAMIRNICA NA SVETU: Jedemo je neogranično i čak dajemo DECI!

prodavnica

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Jedna od tih namirnica je čips, koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svetu jer su ga pojedini američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house i mnogi drugi proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svetu!

Ne bi to bilo ništa da upravo tu namirnicu ne konzumiraju milijarde ljudi, i to u abnormalnim količinama.

Da, svi znamo da je čips nezdrav, ali da je toliko toksičan da se apsolutno treba isključiti iz svakodnevne ishrane, to nikome nije u potpunosti jasno.

Da jeste, objašnjavaju stručnjaci, čovečanstvo bi prestalo sa konzumiranjem ove kancerogene namirnice, prenosi Novi.

krompir

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Mnogi ljudi su uvereni da se čips priprema od krompira, ali kako ovi mediji navode, to je daleko od istine.

Kako oni pišu, u prvoj fazi proizvodnje sastojci poput pirinča, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica mešaju se kako bi se dobilo testo, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u ključalom ulju i prosušuje.U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači ukusa, koji su sami po sebi toksični.

Iako su svi sastojci za smesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.

U pitanju je akrilamid.To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da uzrokuje rak kod životinja, a upravo čips ih ima u nenormalnim količinama, daleko od dopuštene mere, navode gore pomenuti mediji.

Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.

PROČITAJTE JOŠ

BUKNULO NOVO ŽARIŠTE KORONE U SRBIJI

Činjenica je da sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu,

Nivo ove materije u popularnoj namirnici koja osvaja svet toliko je iznad dopuštenog, da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu fabriku zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.

 

Dnevne.rs Hayat.ba

Be the first to comment on "NAJOPASNIJA NAMIRNICA NA SVETU: Jedemo je neogranično i čak dajemo DECI!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*