MISTERIOZNE SMRTI GLUMAČKIH LEGENDI: Kad sudbina režira živote (FOTO)

glumci

Foto: Printscreen/youtube

Domaće glumce smo zavoleli zbog ulogama koje su tumačili. Plakali smo, smejali se i radovali kada ih ugledamo na malim ekranima u brojnim filmovima i serijama, ali i na daskama koje život znače. Ali kada je sudbina režirala njihove živote, tu uloge nisu mogle da se promene.

Predstavljamo vam su deset legendarnih srpskih i jugoslovenskih glumaca, čije su smrti tragičnije od bilo kakvog filma ili predstave.Dušan Pekić je bio mladi glumac koji se brzo proslavio tumačeći glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića “Rane”.

Sa samo 15 godina tumačio je čuvenog “Pinkija” i tako ispisao nove stranice istorije domaćeg filma i postao prava zvezda krajem devedesetih godina. On je zajedno sa bliskim prijateljem Milanom Marićem Švabom tumačio u čuvenom filmu. Ipak, poput njegovog junaka u “Ranama”, Pekić je imao kratak bljesak i brutalan kraj u stvarnom životu.

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: Printscreen/youtube

Po završetku filma, želeo je da upiše Akademiju i da radi na sebi, kako bi postao veliki glumac. Do toga, nažalost, nikada nije došlo. Pekić je otišao na odsluženje vojnog roka u Kraljevo.

U noći između 26. i 27. marta 2000. godine tada 19-godišnji Dušan preminuo je u vojnoj kasarni, a uzrok smrti nikada nije utvrđen. Kružile su priče da je umro usled velike količine heroina, a oni koji su ga bolje poznavali tvrde da je čak bio ugušen u snu.

Jugoslovenska glumica Ena Begović je još tokom studija dobijala velike uloge na filmu i u serijama. Sreća ju je pratila do 1996. godine kada je izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao biciklista. Bila je osuđena na četiri godina uslovne kazne.

Za to vreme ona je zatrudnela i na svet donela devojčicu kojoj je nadenula ime Lana. Ali smrt ju je zadesila samo 40 dana nakon što je ispunila najveću životnu želju. Ena je poginula 15. avgusta 2000. godine kada je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, majkom Terezom Begović i malom Lanom krenula na ručak kod porodičnih prijatelja na Braču.

Automobilom je upravljao neiskusni Leo, a u jednom trenutku se zakačio za kamen i razbio maglenku, zbog čega je Josip insistirao da preuzme volan. Obojica su izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad. Međutim, džip je završio u provaliji. Sa povredama iz nesreće su izašli Teerza, Lana, Josip i Leo, dok je Ena ispala iz automobila i zadobila povrede glave zbog koje je ubrzo preminula. Nakon tragedije je usledilo suđenje koje je trajalo sedam godina. Leo Radeljak je oslobođen krivice, a za nesreću je okrivljen neispravan menjač na džipu.

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: Printscreen/youtube

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: Printscreen/youtubeAleksandra Gavrića pamtimo po ulozi u filmu “Marš na Drinu” kao kapetana Kostu Hadživukovića, ali on je glumio u brojnim italijanskim i nemačkim akcionim filmovima tog doba. Poslednja uloga bila mu je u filmu “Paja i Jare”, gde je igrao direktora kombinata, a samo nekoliko meseci nakon snimanja nastradao je u saobraćajnoj nesreći kod Inđije. Lekari koji su tog 6. decembra 1972. godine došli na lice mesta zatekli su stravičnu scenu, a Aleksandar je preminuo u 40. godini života.

Dragan Maksimović Maksa proslavio se brojnim ulogama u karijeri koja je bila duga pune tri decenije. Njega su 2001. godine ispred  nekadašnjeg restorana “Beli grad” pretukli huligani, naočigled prolaznika.

Po rečima prijatelja koji su ga posećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom. Tačnije pretukla ga je grupa skinheda, navijača fudbalskog kluba “Rad”, revoltirana zbog gubitka meča sa “Obilićem”

On u tom trenutku nije želeo da se obračunava sa navijačima. Imao je prelom butne kosti i karlice, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja lekari nisu mogli da ga operišu. Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija. Nešto više od dva meseca kasnije, tačnije 4. februara 2001. godine preminuo je od embolije. Dok je boravio u postelji nije želeo da sarađuje sa policijom i bilo šta govori o napadu, već je tražio da se ti mladi huligani ne gone krivično. Premiuo je u 52. godini života.

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: Printscreen/youtube

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: Printscreen/youtube

Milenko Zablaćanski bio je legendarni srpski glumac, a 5. januara 2008. godine dok se kretao ka Užicu došlo je do saobraćajne nesreće kada je vozač iz suprotnog smera uleteo u njegovu traku. Usled sudara, Zablaćanski je zadobio teške povrede glave i smešten je u Užičku bolnicu u nesvesnom stanju.

Zdravstveno stanje se nije poboljšalo i nije se budio iz kome. Milenko Zablaćanski je nekoliko dana kasnije helikopterom prebačen na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu gde je preminuo 22. januara.Sahranjen je 25. januara 2008. u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Sonja Savić jedan od najomiljenijih glumica svih vremena poznata po svom promuklom glasu i ulogama u uspešnim jugoslovenskim filmovima ’80-ih godina. Mnogi pamte njene uloge u filmovima “Živeti kao sav normalan svet”, “Una”, “Šećerna vodica”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkaski špijun”. Otvreno je pričala da konzumira marihunau, ali je nažalost bila uvučena u mnogi gori pakao droga. Sonja je 23. septembra 2008. godine pronađena mrtva u svom stanu u Beogradu. Uzrok smrti koji je utvđen obdukcijom jeste prevelika doza heroina i morfijuma. Sahranjena je u rodnoj Donjoj Grbavici i imala je 47. godina.

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: Printscreen/youtube

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”. Kada je bio dečak, u obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. Posle filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju.

Nije mu uspelo i kasnije više nije ni pokušavao. S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice “Dom za vešanje”, posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Tog  31. maja 1999. godine Davor je izvršio samoubistvo vešanjem u Novom Mestu u Sloveniji. Imao je 30 godina.

Foto: Printskrin/Jutjbu

Foto: Printscreen/youtube

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: Printscreen/youtube

Bekim Fehmiju najveći jugoslovneski glumac svih vremena. Na listi njegovih bioskopskih i televizijskih uloga nalazi se preko 45 naslova. Često je igrao u evropskim produkcijama, naročito u Italiji, a oprobao se i u američkoj kinematogafiji. Fehmiju se povukao iz javnog života krajem 80-ih godina zbog loše situacije u zemlji.

Objavio je svoju knjigu uspomena “Blistavo i strašno” 2001. godine. Svoj život okončao je tragično 15. juna 2010. godine u Beogradu, kada je iz pištolja koji se vodio na njegovo ime puca sebi u usta.Predrag Laković bio je jedan od najpoznatijih jugoslovnenih glumaca, ali kao što je bio na filmskim rolama povučen, takav je bio i privatno.

Bio je veliki boem, individualac, samotnjak, povučeni sanjar, zamišljeni pecaroš sa Mrtve Tise. Udavio se upravo na Tisi kod Čuruga, gde je imao vikendicu na Bisernom ostrvu, na kojoj je provodio mnogo vremena. Njegovo telo pronašli su lokalni alasi, a tada su se mogle čuti priče da je u smrt otišao samovoljno.Slobodan Đurić bio je najomiljeniji jugoslovenski glumac. Tragično je izgubio život 22. decembra 1976. godine, vraćajući se sa priredbe u zemunskoj kasarni povodom Dana armije. Imao je 32 godine.

S njim u kolima bio je i ton majstor Dragoslav Tošić, koji je takođe poginuo vozeći kroz neosvetljenu ulicu, probili su bankinu i sleteli u provaliju. Mala je uteha što je pet godina kasnije, Vrhovni sud Srbije doneo presudu kojom su za smrt dvojice ljudi proglašeni krivim Grad Beograd i “Beogradput”.

           

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor:Blic)