MISTERIJA: Ovo je najveći udarac za Teslina istraživanja

naucnik

Foto: pixabay /dnevne.rs

Na vrhuncu Tesline karijere, kada je bio na korak od toga da dokaže kako je bežični prenos električne energije moguć, u njegovoj laboratoriji u Njujorku misteriozno je buknuo požar.

Svi dokazi su uništeni, a uzrok požara nikada nije otkriven. Bilo je to na današnji dan 1895. godine.Bio je to najveći udarac za Teslina istraživanja.

U bogato opremljenoj laboratoriji u Južnoj aveniji 35 izgorelo je oko 400 električnih motora, električni i mehanički oscilatori, transformatori, originalne konstrukcije.

[adsenseyu5]

Nikola Tesla, koji je tada bio na vrhuncu karijere, pun energije i optimizma, samo dva dana kasnije osnovao je novu kompaniju i nastavio rad. Međutim, spekulacije o uzrocima požara nisu prestajale.

SPREMITE SE NA VREME: Evo u koje vreme danas počinje jaka kiša – u toku noći kreće udar oluje (PROGNOZA PO SATIMA ZA SVE VEĆE GRADOVE SRBIJE) (INFO)

Neki su čak smatrali da je požar podmetnuo Tomas Edison, poznat kao veliki Teslin protivnik.

Sa našim velikim naučnikom Edison se sukobio nakon što je pokrenuo sistem distribucije električne energije na osnovu jednosmerne struje uprkos postojanju efikasnijeg Teslinog sistema sa naizmeničnom strujom.

Kasnije je Tesla prekinuo svaku saradnju sa Edisonom. Kako bilo, tvrdnje o podmetanju požara nikada nisu ni dokazane ni opovrgnute.

[adsenseyu1]

U izgoreloj laboratoriji Tesla je bio na korak od toga da napravi čudo.

Možda ćete misliti da sam sanjalica i reći da idem predaleko ako Vam odam čemu se nadam u budućnosti.

 

munje

Foto: pixabay

Mogu Vam reći da sa apsolutnim pouzdanjem verujem da ću slati poruke iz jedne zemlje u drugu i to bez žica!

Takođe pouzdano se nadam da ću na isti način, bez žica, prenositi električnu energiju bez gubitaka.

IMAM 69 GODINA I ZNAM U ŠTA SE MOJ MUŽ ZALJUBIO: Poruka Verice Rakočević koja je zapalila društvene mreže (FOTO)

U uspeh bežičnog upravljanja i davanja znakova na daljinu više neće biti nikakve sumnje – izjavio je Tesla malo pre požara.

Ni u novoj laboratoriji rezultati nisu izostali. Tu Tesla prenosi bežične signale na daljinu od trideset i dva kilometara.

Na osnovu ovih Teslinih rezultata kasnije su se, preko Okeana i svih meridijana, prenosili telegrami i vodili telefonski razgovori a danas se upravlja sa Zemlje i raketama lansiranim u kosmos.

(Dnevne.rs /Izvor: M. Leskovac, Blic)

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]