MISTERIJA: Milioni su videli ovu sliku, ali niko nije primetio da je na njoj skrivena VELIKA BRUKA CRVENE ARMIJE (FOTO)

sat

Foto: Wikipedia

Fotografija “Podizanje zastave iznad Rajhstaga” postala je simbol Sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom i i danas je u Rusiji nezaobilazni deo scenografije bilo koje veće godišnjice i sećanja na Drugi svetski rat. Iako su je hiljade ljudi videle mnogo puta, jedan detalj na njoj sve do skoro je bio potpuno skriven.
 Bio je 2. maj 1945. godine… Dvojica vojnika, do tada bezimeni kao i stotine hiljada njihovih saboraca koji su stradali u borbama za oslobođenje, ušli su u istoriju kada su na berlinski Rajhstag, postavili veliku crvenu sovjetsku zastavu.Fotografija je uskoro obišla svet i postala simbol Sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom, ali je činjenica da je prizor bio namešten i “fotošopiran” skrivana punih 63 godina!

Kako je fotograf spasao vojnika Staljinovog besa

Nakon što je Crvena armija ušla u Berlin, u danima haosa i razaranja, Staljin je izdao naredbu po kojoj će svaki vojnik koji bude uhvaćen u krađi biti odmah streljan, piše Dejli mejl.

[adsenseyu1]

Zato, možete samo da zamislite užas koji mora da je osećao Jevgenij Hajdel, fotograf koji je načinio legendarnu sliku, kada je, prilikom razvijanja primetio da vojnik koji pridržava čoveka koji razvija zastavu na krovu Rajhstaga ima na zglobovima ruku dva sata!

Ručni časovnici su se smatrali velikim ratnim trofejima i bili su popularni među vojnicima, a mnogi preživeli Nemci su se sećali kasnije da, kada su Crvenoarmejci ušli u grad, od stanovnika tražili “uri, uri!” tj. “satove, satove”.

Jedan sat na ruci vojnika mogao je da prođe. Dva su već bila ozbiljan problem!

Jevgenij Hajdel je satove primetio neposredno pre nego što je morao da fotografiju pošalje za Moskvu. Znao je kakva će sudbina zadesiti nesrećnog vojnika ako zvaničnici primete satove i zato je rešio da fotografiju prepravi!

[adsenseyu1]

Sat sa vojnikove desne ruke je izbrisan, a Hajdel je načinio i neke druge izmene – dodao je dim na nebu iznad Berlina kako bi doprineo dramatičnosti prizora, a malo je manipulisao i položajem zastave kako bi izgledalo se se njiše na vetru koga u stvarnosti nije bilo.

Originalna fotografija na kojoj se jasno vide dva sata, Foto: Wikipedia

“Fotošopirana” fotografija na kojoj je sat uklonjen sa vojnikove desne ruke, Foto: Wikipedia

Hajdel u ovome nije video nikakav problem. Verovao je u propagandnu moć fotografije i znao je da kadar koji je načinio ima istorijsku vrednost. Plus, ovim potezom spasao je vojnika od Staljinovog besa.

Ipak, činjenica da je jedna od najpoznatijih istorijskih fotografija “fotošopirana” nije bila poznata sve do izložbe u Berlinu 2008. godine kada je prvi put detaljno proučena. Ironično, kada je jednom istina otkrivena, ni Sovjetskog Saveza, ni vojnika “lepljivih prstiju”, a ni čoveka koji mu je spasao život više nije bilo.

(A. B. /Dnevno.rs)