MIROSLAV LAZANSKI: Srbi su utakmicom protiv Kostarike konačno postali Srbi i u fudbalu

Miroslav

Foto: Tanjug

Piše: Miroslav Lazanski

Fudbalska reprezentacija Srbije uspešno je položila prvi test na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, pobeđena je Kostarika… Nacija je sada jednostavno eksplodirala u novom osećanju moći, samopoštovanja i verovanja u sebe… A sve to nam je nedostajalo proteklih godina. Dakle, moglo bi se reći da su Srbi ovom utakmicom konačno postali Srbi i u fudbalu, piše Miroslav Lazanski čiji autorski tekst za Sputnik.rs prenosimo u celosti:

Srbija ponovo igra fudbal! Neka se spreme Brazilci i Švajcarci! PROJEKTIL KOLAROVA ZA PRVU POBEDU U RUSIJI (FOTO)

Kao što je rat nastavak politike drugim sredstvima po Klauzevicu, tako je i fudbal nastavak politike na drugi način. Jer zbog fudbala su svojevremeno u Južnoj Americi zaratile dve države. Pucali su topovi, leteli i bombardovali borbeni avioni.

Foto: AP/Tanjug

U vreme dok su nas bombardovali 1999. godine dva evropska lidera vodila su međusobni telefonski razgovor, prekidajući ga kada su na televiziji padali golovi. A po nama upravo tada padale su bombe i rakete. Fudbal je odavno opijum za mase, naravno, ne samo po Marksu.

Fudbalska reprezentacija Srbije uspešno je položila prvi test na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, pobeđena je Kostarika. Lep uspeh za početak. Nacija je sada jednostavno eksplodirala u novom osećanju moći, samopoštovanja i verovanja u sebe. Kladionice sada bolje kotiraju šanse Srbije da osvoji Mundijal. A sve to nam je nedostajalo proteklih godina.

Dakle, moglo bi se reći da su Srbi ovom utakmicom konačno postali Srbi i u fudbalu. Naime, u bivšoj SFRJ većina Srba prvo su bili Jugosloveni, pa dobar deo njih i komunisti, pa tek onda Srbi. Za druge nacije u bivšoj nam zajedničkoj otadžbini SFRJ to se ne bi moglo tvrditi.

Hrvati su uvek bili Hrvati, istina dobar deo i komunisti, a najmanji deo Jugosloveni. Raspad SFRJ zatekao je Srbe onako, kao iznenađene i ostavljene u ofsajdu. Zatečene. Svi se izvukoše, oni ostadoše sami pred golom. Trebalo je vremena da se Srbi opamete i priberu, da shvate da je Srbija samo njima važna i nikome drugom. To je, zapravo, novo lice Srbije, koje je nastalo posle godina međunarodnog ucenjivanja, ponižavanja, sankcija i nepravdi. Svaka akcija izaziva reakciju. Opruga se može savijati do određene mere, posle toga se vraća kao bumerang. Jer mladi su danas nosioci patriotizma, u onom najpozitivnijem smislu, ovoj zemlji. A njih je najteže savijati i lomiti. Zato, hvala fudbalerima i treneru-selektoru za novo lice Srbije, koje će svakako izazvati i određene promene u geopolitici Balkana. Makar i samo posle jedne, prve utakmice.

HOTI: Podela Kosova nije na dnevnom redu, da jeste odmah bi smo uzeli Sandžak

Niste hteli Jugoslaviju gospodo bivši Jugosloveni. Ok, sada ćete imati sve snažniju Srbiju, na planu sporta, verovatno ubrzo i u ekonomiji, a vojni aspekt naše moći bio je ovih dana uspešno predstavljen i na svetskoj izložbi naoružanja i vojne opreme „Evrosatori 2018“ u Parizu. Dakle, kao nepopravljivi jugonostalgičar mogu da konstatujem da su Srbi izgleda definitivno postali Srbi. Na Mundijalu u Rusiji. Nešto ranije i na Svetskom prvenstvu za mlade fudbalere na Novom Zelandu. Kada smo postali prvaci sveta. I to je dobro za Srbiju. I sportski i politički i mentalno.

fudbal

Foto: AP/ Tanjug

Inače, svetsko prvenstvo u fudbalu Rusija je sjajno organizovala. Pribojavao sam se da će Ukrajina pokušati da pokvari Mundijal otpočinjanjem ratnih operacija u Donbasu baš u ovo vreme, ali Putinove reči upozorenja „da bi time Ukrajina rizikovala svoju državnost“ bile su dovoljno ubedljive da Kijev ostane suzdržan. Kao što u politici više nema unipolarnog sveta, tako je i Mundijal u Rusiji, barem za sada, pokazao da je vreme apsolutnih gospodara u fudbalu završeno. Nema apsolutnih favorita, nema unapred određenih pobednika, svi znaju da igraju fudbal. Već na prvim utakmicama spotakli su se prvaci sveta, aktuelni Nemci, te bivši prvaci, Argentina i Brazil. Kao što je Vladimir Putin rekao u poruci Zapadu u svom čuvenom govoru u Minhenu 2007. godine: „Svet nije samo vaš“.

(Dnevne.rs/Izvor: Sputnjik)