MIROSLAV LAZANSKI: Prećutno dogovoreni rat od 50 minuta!

Sirija

Foto: printscreen/youtube/Pravda.rs

Nekada smo imali ratove koji su trajali po više godina, posle su došli ratovi od sedam dana, pa onda bombardovanje SR Jugoslavije u trajanju od 78 dana, da bi sada najnoviji vazdušno-raketni „rat” SAD, Velike Britanije i Francuske protiv Sirije trajao čitavih 50 minuta.

Piše: Miroslav Lazanski

Ne samo da je trajao 50 minuta već je, po svemu sudeći, bio i prećutno dogovoren. I svi sada mogu da kažu da su ostali čistog obraza i neporaženi. Odnosno, poražene su, i to definitivno, samo UN koje više niko i ne pita za nekakvu dozvolu kada kreće u ratnu akciju.

ŽESTOKA OSVETA ZA NAPAD NA SIRIJU: Rusi bombardovali položaji islamista, nisu znali šta ih je snašlo

Amerika je izvršila raketiranje Sirije i pored svih upozorenja Rusije. Lansirane su, po ruskim tvrdnjama, 103 krstareće rakete raznih tipova, a sirijska PVO navodno je oborila 71 projektil. Ako je taj podatak istinit, onda je to sjajan uspeh sirijske PVO budući da ona većinom raspolaže starim sovjetskim PVO sistemima tipa „kub”, „neva” i „SA-5 gamon”, odnosno „S-200”. Sirija ima i modernije PVO sisteme tipa „buk M1” i „pancir”, verovatno su posade na tim sistemima sada mnogo bolje obučene, a nije isključeno da su sastavljene i od ruskih veterana.

Putin

Foto: Tanjug/AP

U svakom slučaju, ako je od 103 lansirane rakete PVO Sirije oborila njih 71, to je velika efikasnost. A nju, nažalost, niko ne može i dokazati. Jer Pentagon će tvrditi da nije oborena ni jedna jedina raketa, a Moskva i Damask govore o 71 oborenoj.

PUTINOVA IZJAVA PRESTRAVILA SVET: Ako Tramp ispali još jednu raketu na Siriju, nastaće haos

Vojni efekti bombardovanja i raketiranja ciljeva u Siriji su minimalni, nema većeg broja poginulih, materijalna šteta i nije posebno velika, vojna tehnika Sirije nije ni dirnuta, Bašar el Asad je sada čvršće na vlasti nego što je bio pre šest godina kada je rat počinjao.

(Dnevne.rs/Izvor: Politika)