MIROSLAV LAZANSKI O SITUACIJI SA BONDSTILOM: Srbija ne želi da bude poligon na kome će se Rusi i Amerikanci svađati

komentator

Foto: printscreen/youtube

Savetnik bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, Majkl Karpenter izjavio je da je sasvim u redu da američki predstavnici “virnu” u centar u Nišu, i da ne veruje da će tamo pronaći nešto problematično, ali da isto tako Rusi mogu da dođu u Bondstil i da, takođe, neće naći ništa zanimljivo.

Zašto američki zvaničnik ponovo pokušava da uporedi neuporedivo, šta je funkcija ove pogrešne paralele u ovom trenutku i šta suštinski SAD ovim poručuju Rusiji, ali i Srbiji? Može li, ipak, doći do “razmene gostiju”?

Vojni komentator Politike i saradnik Sputnjika Miroslav Lazanski podseća da su Amerikanci nedavno posetili Niš. On smatra da je izjava američkog zvaničnika zapravo još jedan pokušaj Amerikanaca da od humanitarnog centra „naprave“ vojnu bazu.

[adsenseyu5]

– To je nemoguće porediti, jer Bondstil je čista vojna baza, a humanitarni centar u Nišu čak nema ni ogradu. Oni ovim žele da dovedu u zabludu i našu javnost – kaže Lazanski.

– Ova priča je pokušaj spinovanja kako je to jednako – eto, mi otvaramo Bondstil, a vi nama otvorite Niš. Pa bili ste, gospodo Amerikanci, u Nišu, videli ste sve što je trebalo da vidite, sve vam je pokazano. Ovo je jedan vrlo suptilan spin koji je pušten da bi se narod navukao na tu priču, eto, ruska je vojna baza u Nišu, a evo i Bondstila. Nije to isto – kaže Lazanski.

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA OD DECEMBRA OVE GODINE: Evo ko će sve i koliko dobiti povišicu

Direktorka Centra za proučavanje savremene balkanske krize Jelena Guskova podseća da Rusija nema vojnu bazu na Balkanu i da dosad nije imala takve aspiracije.

– Treba razmišljati o cilju ovakve izjave američkog zvaničnika, ali ne treba zaboraviti da je možda u suštini ove retorike strah – kaže Guskova.

– Mislim da se ovde radi o pritiscima iz SAD, jer se oni plaše da humanitarni centar može da preraste u vojnu bazu. Ali Amerikanci očigledno polaze od sebe i sopstvene prakse. Rusija se ne bavi takvim lukavstvima. Ako Moskva kaže da je to baza Ministarstva za vanredne situacije, to je tako, i tako će ostati. Ukoliko bi Rusija želela da izgradi vojne baze, ona će to otvoreno reći i neće tražiti dozvolu od SAD – kaže Guskova.

[adsenseyu1]

Ona takođe smatra da se u ovom slučaju poredi neuporedivo, jer Bondstil jeste prava vojna baza.

– Sve navedeno ide u prilog tome da je Bondstil izgrađen kako bi američke snage tamo dugo ostale, i očigledno sa jasnim vojnim ciljevima. U centru u Nišu se nalazi mali odred ruskih humanitaraca, a u Bondstilu američka vojska. Zato, ako Amerikanci žele da ponovo posete Centar, mislim da Rusi ne bi imali ništa protiv, jer oni tamo ništa ne skrivaju i ne bave se “zakulisnim radnjama” – kaže Guskova.

NOVI USLOVI: Od 1. januara žene će u penziju ići po ovim pravilima (INFO)

Ona dodaje da je druga stvar što srpska vlada odugovlači sa potpisivanjem pravnih dokumenata koji bi regulisali prisustvo ove baze u Nišu, odnosno diplomatski status zaposlenih.

Miroslav Lazanski kaže da Srbija ne želi da bude poligon, mesto gde će se Amerikanci i Rusi svađati.

UŽASNO NASILJE U IVANJICI: Stariji učenici u osnovnoj školi SKIDALI PRVAKE gole, pa ih ucenjivali fotografijama (INFO)

– Ono što mi nastojimo kao Srbija jeste da se maknemo ispod njihovog sukoba i da ne budemo mesto gde će oni udarati jedni na druge, a mi da stradamo. Moramo da vodimo vrlo pažljivo politiku – objašnjava Lazanski.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor:Sputnjik)

[adsenseyu2]