Miiirno! Umro je poslednji general JNA: Nikad se nije oporavio nakon pogibije svojih vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu (INFO)

dobrovoljcka

Pritnskrin: Youtube

Enes Taso biće sahranjen u sredu, 15. avgusta u 16 sati na Novom groblju u Pančevu

Penzionisani general-major Enes Taso, poslednji oficir JNA koji je dobio generalski čin i jedan od teško ranjenih u napadu na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, umro je u 72. godini, u nedelju, 12. avgusta.

Povodom smrti general-majora Enesa Tasa biće održan komemorativni skup u sredu, 15. avgusta u Velikoj sali Skupštine grada Pančeva sa početkom u 13 časova.

Enes Taso biće sahranjen u sredu, 15. avgusta u 16 sati na Novom groblju u Pančevu.

Enes Taso je rođen 1946. godine u Prijepolju, Vojnu akademiju završio je 1968, kasnije i Komandno-štabnu akademiju i Školu operatike, penzionisan je kao teški ratni vojni invalid i živeo je u Pančevu, za čijeg je počasnog građanina proglašen 2016. godine.

Obavljao je dužnosti od komandira voda do komandanta 51. mehanizovane brigade u Pančevu, na čijem čelu je bio kada je početkom devedesetih dejstvovala na prostoru Hrvatske.

Dr EDVARD HERMAN: U Srebrenici je ubijeno između 500 i 1.000 vojno sposobnih muslimana! I to isključivo iz osvete, zbog ubijenih 2.380 srpskih žena i dece!

Kao visoki oficir JNA Taso je zatim poslat u Sarajevo gde je bio teško ranjen u maju 1992. godine na začelju kolone u Dobrovoljačkoj ulici, a u toku višemesečnog lečenja u Sarajevu je, ostajući veran zakletvi, odbio da napusti JNA i pređe u Teritorijalnu odbranu BiH.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade “22. decembar” za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima

(Dnevne.rs /Telegraf.rs /Izvor: pancevo.mojkraj)