Medijska mešavina laži i poluistina: Evo kako se manipuliše ljudskom svešću i oblikuje virtuelna stvarnost!

mozak
Dopisnik američkog TV kanala CNN Amber Lion dala senzacionalnu izjavu o tome, da se saradnicima televizijskog kanala daju uputstva da se u etar šalju isfabrikovane novosti i da se blokiraju informacije čije objavljivanje nije zgodno za administraciju SAD. Prema rečima novinarke, i sada se «dešava ono isto, što je bilo u Iraku»: demonizuju se Sirija i Iran, formira se javno mnjenje koje će podržati rat protiv tih zemalja…

E.Lion je potvrdila da saradnici tog televizijskog kanala dobijaju honorare od vlade SAD za takvu vrstu novosti i izrazila je osećanje nemira zbog nestanka bez ikakvog traga nezavisnih novinara koji nisu radili onako kako je to odgovaralo kursu Bele kuće. Prema novinarkinoj informaciji moguće je da su oni uhapšeni i da su podvrgavani mučenjima pod optužbom – terorizam.

Kako je dobro poznato – najbolja vrsta laži se dobija od poluistine. U proizvodnji tog proizvoda posebno uspešan je bio Holivud. Istorija saradnje Pentagona sa Holivudom je počela još davne 1927.godine, u toku snimanja nemog filma «Krila». Danas vojno nadleštvo SAD pomaže «fabrici snova» na sve moguće načine.

Prema zakonodavstvu SAD Pentagon, kao i CIA, nemaju pravo da se u samoj zemlji bave propagandom. Međutim, za to je nađen izlaz. Još 2001.godine lični politički tehnolog predsednika SAD K.Rouv se sastao sa rukovodiocima glavnih TV kompanija i filmskih studija. Bilo je prisutno oko 50 najviših rukovodilaca iz «sveta snova», između ostalog – predstavnici ABC, CBS, NBC, CNN, Fox, HBO, «Kolambija pikčers», «Metro Goldvin Majer», «Soni pikčers», «Drimuorks», «20. vek Foks», «Юniversal pikčers», «Uorner brazers», «Paramaunt pikčers», «Viakom» i dr. Glavni pravac saradnje administracije SAD i Holivuda u informacionoj oblasti je postalo «udruživanje napora za borbu protiv terorizma».

[adsenseyu4]

Amerikanci doprinose maksimalnom širenju dezinformacija preko stranih, najpre evropskih, medija (među kojima su i Rojters, i Frans pres), pri čemu je Njujork tajms još pre nekoliko godina javljao da ta inicijativa pripada Odeljenju za strateški uticaj – maloj specijalnoj jedinici koja je u Pentagonu formirana vrlo brzo posle 11.septembra 2001.

Zadatak joj je da koristi «mračne» metode informacionog rata u cilju obrade stranog auditorijuma tako što će davati lažne podatke stranim novinarima, pa i onima iz «država, koje su prijatelji i saveznici SAD».

Avganistan

Ratovi u Avganistanu i Iraku su postali eksperimentalni poligon ne samo za najnovije tipove američkog oružja, već i za savremene tehnologije manipulacije svešću. Video-trake, rađene po narudžbini Pentagona, u mnogom se prave prema uzorcima holivudskih producenata koji se bave i režiranjem TV-šou programa i umetničkih filmova.

Za pionira u toj oblasti se može smatrati D.Brukhajmer, producent poznatih blok-bastera sa vojnom tematikom («Iskrcavanje Crnog jastreba», «Perl Harbur» i dr.). Njegova tobože dokumentarna serija «Portreti sa prve linije» o američkim vojnicima u Avganistanu su u svoje vreme bili podržani od ministra odbrane SAD.

2006.godine je britanski Independent saopštio da vlada SAD aktivno koristi ne samo filmsku proizvodnju, već i naručene falš-TV novosti. Konkretno, eksperti nekomercijalne organizacije «Centar za masmedije i demokratiju», koji su 10 meseci pratili programe 77 televizijskih kanala, čije gledaoce predstavlja polovina stanovništva SAD, došli su do zaključka da «televizijske kompanije SAD popunjavaju program o novostima pomoću video-materijala, koji su osmišljeni u vladi i u krupnim korporacijama… Pri čemu oni koji prave takve izveštaje su naučeni da sklapaju te materijale tako, da se oni ne razlikuju od novosti koje daju nezavisni autori»…

Ovde možemo da se prisetimo televizijskog izveštaja koji je u svoje vreme odigrao ogromnu ulogu u okretanju javnog mnjenja u SAD ka podrški prvom ratu u Persijskom zalivu. U kadru je 15-godišnja devojčica koja treba da bude kuvajtski izbeglica i koja priča šta je sve videla svojim očima – kako su irački vojnici osudili na smrt 15 tek rođenih beba iz porodilišta u Kuvajtu.

Intervju sa tom devojčicom se vrteo stotinama puta po američkim TV kanalima. Ime devojčice nije saopštavano – njoj je tobože ostala u otadžbini porodica, koja može da nastrada od vojnika Sadama Huseina. Da bi se shvatio značaj ovog snimka, dodaćemo da je predsednik DŽ.Buš – stariji iskoristio priču o mrtvim bebama 10 puta u 40 dana vojne propagandne kampanje.

Docnije je dokazano da devojčica sa ekrana uopšte nije izbeglica, već ćerka kuvajtskog ambasadora u SAD. Šta više, ona je član kraljevske porodice – koja upravlja Kuvajtom, svi njeni rođaci imaju ogroman imetak, nekretnine u inostranstvu i žive na Zapadu…

Njujork tajms je optužio Pentagon i administraciju SAD za postavljanje naručenih reportaža na američkoj televiziji pre nego što su to učinili Englezi – u proleće 2005.godine. Ukupno, u pripremi reportaža koje izgledaju kao prave ali su posebno naručivane i fabrikovane, po podacima američke štampe, učestvovalo je najmanje 20 vladinih nadleštava. Prema tvrđenju Njujork tajmsa, Pentagon i Biro za popis stanovništva SAD su «pripremili i prikazali stotine sličnih materijala.

U jednom od njih «stanovnik Iraka, koji je oslobođen od režima Sadama Huseina» pozdravlja američke vojnike uz uzvike «Hvala ti, Buš! Hvala, SAD!» Istraživanje je pokazalo da su junaka tog snimka (koji je, uostalom pravi Amerikanac) snimali ne u Bagdadu, već u Kanzas-Sitiju…

Još nekoliko primera. U toku rata u Južnoj Osetiji novinari televizijskog kanala Rossia today koji su radili u Chinvalu, zatekli su američki TV kanal CNN u falsifikovanju – snimanju Chinvala za koji su tvrdili da je porušeni grad Gori. A evo kako je u avgustu 2008.godine u informacionom ratu protiv Rusije efektne kadrove iskoristila agencija Rojters. Na oba snimka jedan isti čovek leži kao mrtvac, ali u različitim pozama i na različitim mestima.

Drugi u crnom (i to je jedan isti čovek) u prvom slučaju stoji pored lažnog leša, a u drugom sedeći plače, samo kao poluodeven i u farmerkama druge boje, dok «pokojnik» nije presvlačio pantalone, mada se pokrio žutim ćebetom…

Libija

Specijalne grupe takvih «mobilnih pokojnika» su odigrale jednu od glavnih uloga i u informacionom ratu protiv Libije. U zavisnosti od situacije, oni su pred kamerama zapadnih izveštača sa ulica katarskih ili turskih gradova prikazivali čas «žrtve Gadafijevog režima», čas «ustanike – heroje». Posle Libije «živi mrtvaci» su se našli u Siriji, ovoga puta kao «žrtve Asadovog režima».

[adsenseyu4]

Pred vama su kadrovi iz različitih reportaža, koji u suštini predstavljaju istu dobro režiranu «reportažu» o obračunu «represivnog sirijskog režima» sa mirnim stanovništvom Homsa. Glavni junak je i ovde jedan isti čovek. «Pokojnik je palestinac, zovu ga Khaled Abu Salah. U Siriji (i ne samo u njoj) poznat je kao jedan od glavnih radnika opozicione propagande.

Kako je 2002.godine direktor istražne uprave Ministarstva odbrane SAD T.Vilson izjavljivao, budući ratovi će se voditi za globalizaciju, koja znači «amerikanizacija» i tu će najvažnije biti osećanje za američke vrednosti. Jednostavnije rečeno – kao povod za rat pretvara se čak i pretnja američkim predstavama o novom svetskom poredku.

Najzad, možemo da se prisetimo i poraznih rezultata ankete koja je obavljena među stanovništvom SAD u avgustu 2003.godine u vezi sa ratom u Iraku. 69% anketiranih je tada izjavilo da je sigurno da je Sadam Husein lično učestvovao u pripremi terorističkih akata od 11.septembra 2001.godine. I to bez obzira što Bela kuća nije mogla da ponudi ni jedan jedini dokaz koji bi svedočio o bilo kakvoj vezi između Iraka i Al-Kaide koja je, prema zvaničnoj verziji, izvršila te napade.

Da li to znači da se obični zapadni stanovnik može programirati da veruje u šta god se želi, u svakakvu glupost? Očigledno – da! I evo i poslednje potvrde u vezi sa tim, posebno uznemirujuće: od kraja januara 2013. godine zapadni mediji su počeli da svoje medije pune srceparateljnim pričama o gladnim Severno-korejancima koji jedu tobože svoju decu i rođake, iskopane iz grobova. O tome vrlo ozbiljno pišu i The Washington Post, i The Sunday Times, The Independent, The Daily Mail…

Komentatori su već konstatovali da sve to neverovatno podseća na priču o «novorođenčadima koje su po kuvajtskim porodilištima rastrzali irački vojnici», što je predstavljalo nagoveštaj Zalivskog rata 1991…

Nikolaj Mališevski

Fondsk

2 Comments on "Medijska mešavina laži i poluistina: Evo kako se manipuliše ljudskom svešću i oblikuje virtuelna stvarnost!"

  1. Ma obican amer sve to prokuta lako

  2. да ли нас стварно сматрају идиотима?
    не, они хоће да то глумимо, све док нас се глума не прими!
    и ово је конкурс, унапријеђена верзија ондашњег фашистичког дјеловања! и сада се на овај начин пласира ‘конкурс’ на који се самостално ‘регрутују војници’ који ће лоцирати и маркирати све оне који су трезвени, и настоје то остати, тј., не показују намјеру да говоре да је ‘краљево ново одијело – супер’!
    желим рећи да та сарадња није од 2001.год., није чак ни од постанка холивуда! можда је изгледније да је од кад је супарништава, али је транспарентно и нападно од када се психолошки настоји издићи запад ( тиме се постављајући и мамцем), као ексклузивистичка мета и циљ!
    ништа ново под капом небеском!!!

Comments are closed.