MALO POZNATE ČINJENICE O PATRIJARHU PAVLU: Zlotvori iz OVK su ga terali da KLEČI, jeo je mrvice HLEBA, ostavio PARE..

Pavle

Foto: printscreen/youtube

Patrijarh Pavle živeo je skromnim životom i nije želeo da se mnogo priča o njegovim podvizima.

Mnoge činjenice o dobroti bivšeg patrijarha Srpske prvoslavne crkve opšte su poznate, ali mnoge druge stvari su ostale skrivene samo zato što je on tako želeo. Evo nekoliko činjenica o patrijarhu Pavlu koje su javnosti do sada bile malo poznate:

MALTRETIRALA GA OVK

Kada je još kao vladika bio na Kosovu i Metohiji, Pavle je imao susret sa Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK). Naoružana banda zaustavila je Pavla i tražila mu da se klečeći pomoli za poginule Albance. Tadašnji vladika im je na to odgovorio da se on “za sve žrtve uvek moli klečeći u crkvi”, te da se podrazumeva da će i za Albance isto uraditi. Iz ovog incidenta izašao je nepovređen.
DOBIO TUBERKULOZU SPASAVAJUĆI DAVLJENIKA

Dok je radio u Banji Koviljači kao vaspitač, spasao je jednog dečaka od davljenja iz ledene vode. Pavle je posle toga dobio tuberkulozu i lekari su mu davali najviše tri meseca života. On je međutim uspeo da se potpuno oporavi.

NEIZOSTAVNI OBIČAJ NA VELIKI PRAZNIK: Šta se sve stavlja u BOŽIĆNU ČESNICU

DRUG IZ KLUPE SA MEŠOM SELIMOVIĆEM

Malo je poznato da je Pavle delio klupu u gimnaziji u Tuzli sa čuvenim piscem Mešom Selimovićem.

JEO MRVICE HLEBA

Jednom prilikom je na svečanoj večeri sa najvišim državnim vrhom, po završetku jela, uzeo i pokupio mrvice hleba sa salvete i pojeo. Na pitanje zašto to radi, odgovorio je: “Ne znate vi šta je prava glad. Mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere, a on i u mrvicama nekima predstavlja nadu za život. Setite se svaki put kada ostavite hleb koliko ima gladne dece u Africi i širom sveta”.

OSTAVIO CRKVI MILIONE

Gojko Stojčević, kako glasi ime patrijarha Pavla pre nego što se zamonašio, odrastao je sa tetkom koja mu je zamenila roditelje. Uvek je govorio da bi da nije postao sveštenik sigurno bio lekar jer je kroz mladost razmišljao da se time bavi.

NARODNI OBIČAJI I VEROVANJA ZA BOŽIĆ: Evo šta će vam doneti LJUBAV I NOVAC, a šta ne smete da uradite!

Najbližim srodnicima, potomcima svog brata, ostavio je samo budilnik i običan sat. Svoje ordenje i prava na knjige, koja se sada mere milionima, ostavio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

patrijarh

FOTO: EPA

VOLEO JE DA PEVA

Pavle je koristio svaku priliku da izađe pred hor i pokaže svoje pevačke sposobnosti. Voleo je da sa horom peva liturgijske pesme iako mu to slabašno telo nije uvek dozvoljavalo.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Alo)