Mahmut Bušatlija ponosno: Uz česnicu slavim Božić kao pravoslavac! (FOTO)

busatilija

Foto: Medija Centar Beograd

I ove godine uz česnicu i pravoslavne običaje, proslavljam Badnje veče i Božić – priča Mahmut Bušatlija, ekonomista i konsultant za strana ulaganja.

On je pre desetak godina promenio veru i ime, a kako kaže, pravoslavlje mu nikada nije bilo strano, već je samo došlo vreme da se vrati korenima.

– Proslaviću Badnje veče, Božić, sve po tradiciji. Pridržavam se običaja kao i svi drugi koji slave i veruju.

Za Božić će biti česnice i novčića, ali tim ritualima se najviše raduju deca. Ne bih izdvojio nijedan ritual, ali sve ih striktno poštujemo – priča Bušatlija.

PROČITAJTE JOŠ  ŠEŠELJ OPTUŽIO MINISTRA LONČARA: Sarapa prekida emisiju, drama u studiju! (VIDEO)

Na pitanje kako on, kao ekonomista, gleda na verovanje da će osoba koja nađe novčić u česnici, cele godine imati sreće i para, kaže:

– Hajde da se nadamo da novčić može da pripomogne! Treba verovati, to daje podsticaj. Upravo kao i verovanje da će godina biti lepa ako božićni dan bude takav.

I nisam prešao u pravoslavnu veru jer ja zapravo nisam bio vernik musliman, nego je došlo vreme da se okrenem korenima – kaže Bušatlija.

– Prilikom krštenja dobio sam drugo ime – Stanko Crnojević, ali nisam ga menjao u dokumentima, već samo u crkvenim knjigama – priča ekonomista.

Prošlost

POTOMAK SKENDER-BEGA CRNOJEVIĆA

Mahmut Bušatlija je potomak Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmud-paše Bušatlije, koji su se prvi iz te loze poturčili pre 500 godina.

Bušatlija se krstio u cetinjskoj crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića.

Krštenje je obavio arhijerejski protoprezviter, cetinjski otac Obren Jovanović, sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske

 

Dnevne.rs, S.S.,Kurir