LIČNI STAV: Moja majka plaća pretplatu da bi je RTS vređao?

Foto: RTS printskrin

Foto: RTS printskrin

Ana Ivanović je jedna od najuspešnijih sportistkinja na svetu. Bila je prva teniserka sveta pre Novaka Đokovića i Jelene Janković. Udala se za čoveka koji ima veću platu od nje, ali ako govorimo o nagradama i osvojenim titulama, Ana je bolja teniserka nego što je Švajnštajger fudbaler. Međutim, neko ne može da shvati da to uopšte nije bitno, a tog nekog sluša milionski auditorijum.
[adsenseyu6] —To nije bio problem dok je taj neko bio neki Žika, kog nije mrzelo da dokazuje da nije mašina kako bi napisao komentar ispod vesti o venčanju Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, ali je ogroman problem kada je to Žika koji ima emisiju na javnom servisu i kada to izgorava uživo u programu.Za one koju su propustili da čuju to uživo, među kojima sam i ja, Živorad Nikolić je u svojoj Šarenici deci teniserima rekao, parafraziram: “Ti ćeš kao Nole da pobediš Mareja i Nadala kad porasteš, a ti ćeš kao Ana da se dobro udaš”.

Čovek je drugim rečima poslao poruku da ženin najveći uspeh u životu jeste taj da se uda. Odnosno, ako se ne uda, ona nije uspela u životu.

To što je ona najbolja u svom poslu ništa ne znači. Ona treba da se trudi da bi zadivila muškarca koji će nju oženiti. Njen uspeh je zapravo miraz.

Na to ukazuje i njegovo drugo pitanje upućeno dečaku: “Da li ti se sviđa ona? Lepa je i zgodna”.

Dakle, njeni atributi ne mogu biti talenat, znanje, veština.

Da ne govorimo o tome da je Žika odlučio da na javnom servisu devojčicu tretira kao robu koju treba prodati dobrom kupcu.

To što je Živorad Nikolić izgovorio klasičan je primer mizoginije i svođenje žene na biće stvoreno da služi muškarcu.

Pritom, ne mislim da je on zlonameran i da zaista to misli o ženama, ali to ga ne opravdava.

Živimo u 21. veku i nadam se da će kolege i koleginice prestati da postavljaju ženama sledeća pitanja:

1. Planiraš li da se ostvariš u ulozi majke?
2. Kako usklađuješ privatne i poslovne obaveze?
3. Kakva si u kuhinji?

To je sve mizoginija, osim ako isto pitanje ne postavite i muškarcu. Novak Đoković, Željko Joksimović, Vojin Ćetković i mnogi drugi muškarci su u braku i imaju decu, ali kada ste čuli da im novinari postavljaju gore navedena pitanja? Ja nisam nikad.

 

 

Međutim, to nije prvi propust RTS-a i njihovi zaposleni bi trebalo hitno da odu na jednu “demizogenizaciju”, jer ljudi nisu svesni šta izgovaraju. Jednostavno treba da odvoje deo novca od te pretplate na obuku svojih zaposlenih, jer je apsolutno neprimereno da neko vređa svoje sagovornice, a u krajnjoj liniji svoje korisnike i korisnice.

[adsenseyu1]

Sličnu stvar rade njegove koleginice u “Slagalici”, jednom pristojnom porodičnom kvizu. Kada imamo takmičare različitog roda, ukoliko pobedi žena, voditeljka će reći muškarcu da je bio džentlmen. Pošto žena nije sposobna da pobedi muškarca u znanju i vispernosti, pa bi ovaj valjda trebalo da je pusti?

Ponavljamm oni nisu zlonamerni, ali moraju da budu svesni odgovornosti za javno izgovorenu reč, jer (treba da) služe kao uzori. Kao što vode računa o akcentu i pravilnom govoru, tako moraju voditi računa i o kontekstu onoga što govore jer, bez želje da budem patetičan, mislim da je ovde bitna Miljkovićeva: “Ubi me prejaka reč”.

 

Verujte mi, mizoginija ubija. Samo pogledajte crnu hroniku i videćete koliko je žena ubijeno samo zbog toga što su – žene.

(Dnevne.rs /Izvor: PETAR PAUNOVIĆ, 24sata.rs)