“LEPO OBUČENE SRPKINJE SU GRLILE CRNCE”: Sramotan govor Pacolija ZGROZIO i Beograd i Prištinu (INFO)

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Članovi prištinske organizacije “Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda” (CDHRF) zatražili su smenu kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija jer je koristio “seksistički i rasistički” rečnik, kada je pred skupštinskim odborom za spoljne poslove opisivao kako je Srbija lobirala protiv članstva Kosova u Interpolu.

Kako su iz te organizacije naveli, Pacoli je, u sredu, na sednici odbora rekao da je Srbija angažovala jedan broj “lepo obučenih” žena koje su tokom zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, grlile “crne” predstavnike zemalja članica Interpola, kako bi lobirale protiv članstva Kosova u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji, prenosi BIRN.

Imali su oko 10 lepo obučenih žena i svaka od njih je odlazila do stola nekog crnca i govorila: “Izvinite, kako ste?”, zagrlila ih i ostavila kovertu – rekao je Pacoli.

CDHRF je Pacolijevu izjavu nazvala “uvredljivom i rasističkom” i dodala da ga takav rečnik čini “neadekvatnim za obavljanje funkcije ministra spoljnih poslova ili bilo kakvo predstavljanje Kosova”. Pacoli je neuspeh u nastojanju da Kosovo postane članica Interpola pokušao da opravda lobiranjem Srbije protiv Kosova.

– Videli smo koju vrstu lobiranja su radili u hodniku – rekao je Pacoli.

PLAN U SEDAM TAČAKA: Ruska strategija za Kosovo izazvala uzbunu u Vašingtonu

Osim članova CDHRF, Pacolijevo objašnjenje zašto Kosovo nije ušlo u Interpol kritikovale su članice “Ženske mreže Kosova”, koje su njegovo obrazloženje ocenile kao “seksističko i rasističko”, prenosi “Koha ditore”.

– Ministar Pacoli, dok je elaborirao akcije Srbije da blokira članstvo Kosova u Interpolu, to je činio na nedakvantan i neprihvatljiv način, jezikom koji ne bi trebalo da koristi predstavnik kosovske države – navele su one.

Kako su objasnile pripadnice “Ženska mreža Kosova”, one su se obratile ministru Pacoliju sa zahtevom da ozbiljno obrazloži dgovornost za neuspeh Kosova da postane članica Interpola izrazivši pritom ogorčenje zbog njegovih seksističkih i rasističkih izjava.

– One nisu un skladu sa vrednostima demokratije na Kosovu – navele su u “Ženskoj mreži Kosova”. Podsetimo, na Generalnoj skupštini Interpola, 20. novembra, u Dubaiju, Kosovo, uprkos snažnom lobiranju i podršci zapadnih zemalja, pre svega SAD, nije dobilo dovoljan broj glasova za članstvo u toj svetskoj policijskoj organizaciji

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)