LEK KOJI JE PREPORUČIVAO I SAM HIPOKRAT: Ovo je verovatno najzdraviji prirodni napitak na svetu (INFO)

lek
Ako ste na tržnicama uvek zaobilazili police sa surutkom ili je bacali ako sami kod kuće pravite jogurt, kefir ili sir, nemojte to više raditi jer je surutka drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat.

Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoju prekrasnu put upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savetovao ju je čak i cenjeni doktor Paavo Ariola.

Dokaz da je surutka čudotvorna je i Old Thomas Parr, skromni seljak engleski koji je doživeo 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan.

Sastav i lekovitost surutke

Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti kao zamena za mleko u ishrani odojčadi.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1% belančevina i preko 93% vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Samo 26 kalorija sadrži sto grama surutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

[adsenseyu1]

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Obolelima od ciroze suplementiranje sa BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

On je bogat imunoglobulinima i lizosomi koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa.

Ujedno, sadrži i protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina.

Nivo cisteina jako je niska kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.

Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršati, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti deo vašeg svakodnevnog jelovnika.

Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića. Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan deo ishrane svakog sportiste te konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje.

Ujedno doprinosi i krvožilnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanje.

Pošasti modernog života poput debljine, visokog pritiska, umora i stresa možete ublažiti redovnom konzumacijom surutke.

[adsenseyu1]

Narodni lek za probavu

Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad.

Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva.

Ovaj stari narodni lek može značajno pomoći kod:

– hroničnog umora i stresa

– debljine i prejedanja

– visokog pritiska

– pada imuniteta

– želudačnih tegoba

– bolesti jetre

– kandide

– čišćenja organizma od toksina

Priprema i primena surutke

Najbolja stvar kod surutke jest da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama eko-hrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača.

Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja.Najvažnije je da je reč o pašnim životinjama koje nisu „pumpane“ hormonima.

Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

Zato što ima diueretička svojstva, surutku se u početku preporučuje piti umereno, no možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka.

Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smoothieja te u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.