KONAČAN SPISAK! Ko je bio za prijem Kosova u Interpol, a koji naši susedi su BILI UZ SRBIJU (INFO)

interpol

Foto montaza: Dnevne.rs /Izvor: FOTO: INTERPOL / PROMO /Goli, Tanjug

Protiv prijema Kosova u Interpol juče je na Generalnoj skupštini ove organizacije glasalo je više od 50 zemlja, među kojima su i susedi iz regiona BiH, Rumunija i Grčka, prenose danas beogradski mediji, navodeći da će zvaničan spisak biti poznat tokom današnjeg dana.

Podsetimo, o prijemu Kosova u Interpol glasalo se juče na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju.

U prvom krugu glasanja Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu koja je potrebna za prijem u ovu organizaciju, nakon čega je određena pauza, pa je usledio i drugi krug, u kome je glasalo ukupno 135 zemalja, 68 je bilo “za”, 51 “protiv” i 16 uzdržanih. Manje-više poznate su i zemlje koje su podržale Srbiju, odnosno koje su glasale da se Kosovo ne primi u Interpol.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasale su: Južnoafrička Republika, Angola, Argenzina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Kambodža, Kamerun, Čile, Kina, KIpar, Kongo, Kuba, Eritreja, Španija, Grčka, Grenada, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska ostrva, Indonezija, Irak, Iran, kenija, Kirgistan, Laos, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nešpal, Uganda, Peru, Filipini, Dominikanska republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Sirija Tunis.

Prema za sada nezvaničnim informacijama uz Prištinu su, između ostalih bili: Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska…

Bilo je i uzdržanih, među kojima je Mađarska, Slovačka, Izrael, Egipat, Uzbekistan, UEA, Jamajka, Japan, Sejšeli… Jučerašnje glasanje “za”, odnosno “protiv” prijema Kosova u Interpol nije uopšte prošlo tako “glatko”, i bilo je propraćeno raznoraznim neprijatnostima prethodnih dana.

TAČI U SUZAMA: Porazili su nas Srbi! Albanci pukli u Interpolu pa pretili: OVO SE NEĆE OVAKO ZAVRŠITI!

Već prvog dana Generalne skupštine, došlo je do “trzavica” između Beograda i Prištine, a mediji su preneli i da je jedan član prištinske delegacije nasrnuo na jednog srpskog. Takođe, ministar unutrašnjih poslova Srbije upozoravao je da postoji mogućnost manipulisanja glasanjem, a bilo je reči i o tome da će glasanje uopšte biti odloženo.

Ipak, ono se desilo juče, a epilog je da Kosovo nije postalo članica Interpola, a sama vest izazvala je brojne reakcije, domaće i međunarodne, koje su se kretale u dijapazonu od “pobeda” do “razočarenje” i “gubitak”.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)