KAKO ŽIVI 450.000 SRBA U NEMAČKOJ Znaju kad rade, kad odmaraju, a najveći trošak im je ovo

Nemačka

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Oko 450.000 Srba živi u Nemačkoj, 100.000 više nego što ih je u Austriji i 200.000 više nego u Švajcarskoj. Godišnje ih u proseku u Nemačku ode oko 25.000 . Da li će ovaj broj biti veći ili manji od 1. marta naredne godine kada na snagu stupa novi zakon za odlazak građana Zapadnog Balkana u Nemačku, još je rano proceniti, ali ono što je izvesno jeste da će propisi doneti i olakšice i ograničenja.

1 Comment on "KAKO ŽIVI 450.000 SRBA U NEMAČKOJ Znaju kad rade, kad odmaraju, a najveći trošak im je ovo"

  1. Text ima dosta istine, ali je tendenciosan, kao iz žute stampe. Mogu ga objasniti iz ugla Freistaat Bayern ili Minhena, gde su troškovi života enorm veliki, a to se onda odražava i na ukupan kvalitet života koji je nešto niži nego kod nas. Ako gledamo mladu populaciju, a ona najviše odlazi i ovde je nepravedno traže, jer (EU ako bi povećala plate svojih građana, ne bi imala toliki defizit radne snage), dakle ako ste sami,i bez familije, možete sebi više priuštiti nego na Balkanu.
    Ove plate gore uopšte nisu tačne, i ako jesu onda su to bruto zarade koje nose sa sobom visoku poresku stopu posebno ako ste singl, na to dolazi odbitak za zdravstveno, odbici za slučaj da ostanete bez posla, solidaritet za ist. Nemačku,odbici za rentu, odbici za slučaj da ostanete invalid(Pflege)…tek posle toga dolaze odbici za stan, struju, grejanje, osiguranja…a tek posle toga ti ostane za jelo, piće cigare, koje ovde koštaju 8 Eura…i.t.d. Zašto širite neistinu? Koja Putzfrau ili čistačica ima 30 eura satnicu. Toliko nemaju ljudi na intensiv. Ovde se ne uzima u obzir da ste sve vreme podložni diskriminaciji i poniženjima, bez obzira na oubraženost da vi imate diplomu, vi jednostavno dolazite sa Balkana ili istočne Evrope i to je dovoljno za vaš napredak…
    Zašto Balkanci uvek govore neistinu ili zašto im je ona lepša od realnosti???Uvek sam se pitala,jer sam kroz sve to prošla, istina u mnogo gorim vremenima od ovih sada. Valjda i jesu ovi tokovi ovakvi kao što jesu…nenormalni i bez perspektive.

Comments are closed.