Kako da ne nasednete na obmane prodavaca: Ovako možete PREPOZNATE FALSIFIKOVANU odeću i obuću (INFO)

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Mnogi poznati brendovi se kopiraju i prodaju po buticima u Srbiji. Najčešće se kopiraju farmerke, majice, trenerke i patike.

Istražili smo kako da ne nasednete na obmane prodavaca.  Inspektori upozoravaju građane da obrate pažnju na to gde kupuju garderobu.

– Nijedna kompanija ili privredno društvo koje je zaštitilo žig ili ima neko drugo pravo intelektualne svojine (industrijski dizajn, roba sa oznakom geografskog porekla) ne prodaje robu na pijaci, bilo da je pijaca registrovana ili ne, ne prodaje na tezgi – naglašavaju u Tržišnoj inspekciji.

Oni objašnjavaju da se originalna roba prodaje u objektima koji imaju istaknutu firmu kako bi potrošač znao od koga kupuje robu.

– Prodajni objekat treba da ima jasno istaknuto radno vreme, u cilju sigurnosti potrošača. Zatim roba u prometu treba da ima jasno, nedvosmisleno, čitljivo istaknutu cenu. Za prodatu robu trgovac uvek izda fiskalni račun.

U 31. IZNENADA UMRLA na vrhuncu karijere: Iza sebe ostavila je supruga i malu ćerku (FOTO)

Roba u prometu koja je original mora da ima deklaraciju, uvek na srpskom jeziku, iz koje se potrošač informiše o vrsti robe, proizvođaču, sastavu, načinu održavanja, roku (kada postoji rok), zatim uvozniku ako je roba uvezena, proizvođaču, zemlji proizvodnje.

Deklaracija se mora nalaziti na robi, odnosno na njenom pakovanju – kažu u Tržišnoj inspekciji.Oni dodaju da ako su svi ti faktori ispunjeni, velika je verovatnoća da je roba originalna.

Međutim, iako su kupci i dalje nepoverljivi, pregledom robe, sa velikom pouzdanošću će utvrditi da li je u pitanju kopija ili ne.-

Kupac treba da obrati pažnju na to da je roba kvalitetna, da su ivice obrađene, da nisu oštre, da su definisane, da se nigde ne vidi lepak, da je boja postojana, da su slova na robi jasna, čista, vidljiva, neumrljana, da su tekstovi na stranom jeziku tačno napisani, kako na samoj robi tako i na etiketama ušivenim na robi, da su svi dodaci kompatibilni, pričvršćeni, da su paspuli, trake, dugmad dobro ušiveni, da je svaki konac do kraja ušiven u zavisnosti od prirode robe – nabrajaju u Tržišnoj inspekciji.

Kako kažu, do sada nisu zatekli da radnja poznatog brenda prodaje robu koja nije original.

– Falsifikuje se sve. Falsifikuje se odeća, obuća, lekovi, hrana, pića, igračke, tehnička roba, galanterija… Naročito se falsifikuje roba koja je moderna, popularna i atraktivna – navode oni.Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača Kragujevca naglasio je za “Blic” da građani posebno obrate pažnju gde kupuju garderobu.

– Garderoba treba da ima prateću dokumentaciju, zaštitu, deklaraciju na kojoj piše ko je uvoznik. Ako potrošač posumnja da je u pitanju kopija, on se može požaliti tržišnom inspektoru. Jako je teško primetiti da je nešto kopija ako se gleda dugme ili natpis brenda, jer krijumčari prave kopije na kojima je teško utvrditi da li su originali ili ne – zaključuje Nikolić.

Provera sa advokatima

Kako navodi Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača Kragujevca, na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu stoji spisak advokatskih kancelarija koje zastupaju poznate brendove. Njima građani mogu da se obrate ako misle da je u pitanju kopija, te će oni proveriti – kaže Nikolić.

     

(Dnevne.rs /Izvor: Bojana Bogosav,Blic.rs)