JAČI JE NEGO ŠTO STE MISLILI: Otkrivamo na kom mestu po jačini se nalazi SRPSKI PASOŠ! (INFO)

isprava

Printskrin: passportindex.org

Najbolji na listi su Amerikanci i Britanci koji sa svojim pasošima slobodno ulaze u 147 zemalja sveta, a slede ih Nemačka i Južna Koreja čiji građani slobodno putuju u 145 države

Prema najnovijem istraživanju sa našim pasošem možemo putovati bez vize u 104 zemalja sveta dok je iz regiona ispred nas samo Hrvatska čiji građani imaju pravo putovanja bez viza u 124 države.

Najbolji na listi su Amerikanci i Britanci koji sa svojim pasošima slobodno ulaze u 147 zemalja sveta, a slede ih Nemačka i Južna Koreja čiji građani bez viza ulaze u 145 država.

Foto: passportindex.org

Slede Italijani i Šveđani koji ulaze u samo jednu državu manje 144, a četvrto mesto sa ulaskom u 143 države dele Singapur, Japan, Danska, Finska, Holandija i Luksemburg.

Srbi dele 32. mesto sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što i ne bi bio toliko loš plasman ako izuzmeo činjenicu da su od nas “slobodniji” čak i stanovnici Trinidada i Tobaga 108 zemalja, Mauricijusa (111), Svetog Kitsa i Nevisa (113), pa i Anitigve i Berbude (114).

Foto: passportindex.org

Foto: passportindex.org

Na samom dnu liste su pet država: Sao Tome i Prinsipe, Palestina, Solomonska ostrva, Mjanmar i Južni Sudan čiji stanovnici sa svojim pasošima slobodno mogu da uđu u svega 28 država na svetu.

Indeks pasoša meri se na osnovu broja zemalja u koje njihov vlasnik može da uđe bez vize ili da istu dobije nakon dolaska u stranu zemlju.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)