IZ ČISTA MIRA VAM ”IGRA OKO”? Jeste li se zapitali kakve vam to PORUKE šalje telo u tom trenutku?

bolest

Foto: Pixabay

Da li vam se nekad dogodilo da osetite jaku glavobolju dok uživate u sladoledu ili da iznenada nekontrolisano počnete da štucate? 

Ljudsko telo sadrži 206 kostiju, bilione ćelija i nekoliko vrlo složenih sistema koji sve to povezuju i zahvaljujući kojima organizam harmonično funkcioniše. Ponekad, međutim, telo se ponaša čudno i dešavaju se neobične stvari koje ne možemo da kontrolišemo. Šta se zapravo dešava?

* Čim izuzetno hladna hrana dodirne nerve na nepcu dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova na čelu, što izaziva glavobolju. Bol slabi i nestaje kako se krvni sudovi opuštaju, ali taj postupak možete da ubrzate i sami. Čim osetite glavobolju počnite jezikom da gurate nepce. Na taj način ćete ubrzati protok krvi i krvni sudovi će se brže opustiti.

[adsenseyu1]

* Naučnici još nisu ustanovili šta je pravi uzrok iznenadnog, nekontrolisanog, treperenja kapka, ali znaju da se ono javlja isključivo u budnom stanju, nikada u snu. Oni, stoga, pretpostavljaju da uzroci mogu biti stres, zamor očiju i opšti umor. Dakle, najbolji način da izbegnete ovu neobičnu pojavu jeste da se dobro naspavate.

* Koliko puta ste osetili kao da vam rukom ili nogom prolazi milion mrava? Ovaj spontani osećaj trnjenja, mravinjanja, bockanja i žarenja najčešće se javlja u ekstremitetima kada su dugo bili u istom položaju i došlo je do privremenog prekida cirkulacije. Budući da uspostavljanje normalnog protoka krvi kroz krvne sudove ne teče ravnomerno, javlja se ovaj zaista čudan osećaj u udovima.

* Štucanje je naglo skupljanje nadražene dijafragme koje prati zatvaranje grkljana, grčenje trbušnih mišića, izbacivanja vazduha i karakterističan šum. Štucanje se najčešće javlja posle konzumiranja suviše tople, hladne ili ljute hrane, alkohola ili gaziranih napitaka kada se sa hranom proguta i mnogo vazduha. Ova neprijatna pojava najčešće prestaje već posle nekoliko minuta, ali ukoliko traje duže od 48 sati treba se obavezno obratiti za pomoć lekaru.

[adsenseyu1]

(Novosti)