ISTINA O DOGOVORU: Evo kojih 13 tačaka je potpisano u Minsku! (INFO)

pregovori
Novi tekst proširuje tampon zonu, odakle treba povući teško naoružanje, i insistira da Kijev kontroliše granice, ali i naglašava sprovođenje ustavnih reformi u zemlji

U Minsku su se na pregovorima sastali Vladimir Putin, Petro Porošenko, Fransoa Oland i Angela Merkel, kada je potpisan sporazum između proruskih pobunjenika i izaslanika Kijeva.

RUSI UPOZORAVAJU HRVATSKU: Prekinite da vrbujete svoje građane za rat u Ukrajini!

Taj dokument od 13 tačaka preuzima velikim delom tačke“protokola” o prekidu vatre potpisanom 5. septembra u Minsku, razrađene u memorandumu od 19. septembra, ali koje nisu donele trajni mir.

Novi tekst proširuje tampon zonu, odakle treba povući teško naoružanje i insistira da Kijev kontroliše granice, ali i naglašava sprovođenje ustavnih reformi u zemlji.

[adsenseyu4]

1. Strane u sukobu se obavezuju na bilateralni prekid vatre od 15. februara u ponoć po vremenu u Kijevu (subota 23 sata po srednjoevropskom) u regiji Donjeck i Lugansk. Sporazum iz septembra je predviđao uspostavu prekida vatre, ali to nije ispoštovano. Novi prekid vatre, uveden 9. decembra takođe nije realizovan.

Foto: Profimedia/Corbis

2. Dokument predviđa da obe strane povuku “svo teško naoružanje kako bi se uspostavila tampon zona široka 50 km i duga 140 km”. Prethodni sporazum predviđali su zonu od 30 km širine.

3. Novi dokument precizira da je sadašnja crta fronta za snage Kijeva crta fronta, a za separatiste koji su od septembra zauzeli teritoriju, ona treba da odgovara crti na snazi tokom sporazuma iz Minska 19. septembra.

[adsenseyu1]

4. Povlačenje teškog naoružanja treba početi najduže dva dana nakon stupanja na snagu prekida vatre i treba da se završi u roku od 14 dana.

5. Tekst takođe predviđa “povlačenje stranih oružanih grupa, vojne opreme i plaćenika s ukrajinske teritorije, pod nadzorom OESS-a”.

Foto: Tanjug/AP

6. Tim dokumentom se predviđa i oslobađenje svih zatvorenika i talaca zatočenih od početka sukoba u aprilu. Taj uslov je već postavljen u prethodnim sporazumima ali je bio tek delimično poštovan. Poslednja masovna razmena stotine zatvorenika je bila krajem decembra.

7. Kao i prethodni sporazumi, novi dokument predviđa pokretanje dijaloga radi održavanja lokalnih izbora, u skladu sa ukrajinskim zakonom i radi određivanja budućeg statusa regije Donjeck i Lugansk.

TOTALNI ZAOKRET RUSIJE: Putinova hrišćanska vizija

8. Predviđa se i amnestija za borce uključene u sukob.

9. Kijev je već u septembru usvojio “specijalni status” teritorije pod kontrolom pobunjenika koji im je davao više autonomije, zajamčio slobodno korišćenje ruskog i predviđao organizovanje lokalnih izbora 7. decembra. Jedan drugi zakon predviđao je amnestiju dela pobunjeničkih boraca.

Pobunjenici su odbacili ponudu i organizovali su 2. novembra vlastite predsedničke i parlamentarne izbore, koje su Kijev i Zapad osudili.

Foto: AP/Tanjug

10. Ukrajina je objavila poništenje dva zakona i od sredine novembra je prekinula finansiranje teritorije pod kontrolom pobunjenika. Pobunjenici od tada upozoravaju na “gospodarsku blokadu” koju sprovodi Kijev.

Dokument precizira da moraju da se odrede “načini” uspostave gospodarskih i socijalnih veza, poput isplate mirovina, između zona pod kontrolom ukrajinskih snaga i pobunjenika.

11. Ukrajina treba da odredi delovanje svog bankovnog sastava u regijama u sukobu.

12. Kontrola granica treba da bude u nadležnosti snaga Kijeva u celom području sukoba, nakon održavanja lokalnih izbora.

13. Tekst predviđa sprovođenje ustavnih reformi, među kojima pokretanje izrade novog Ustava do kraja 2015. i “decentralizaciju” regija Donjecka i Luganska u dogovoru s predstavnicima tih zona.

(Telegraf.rs/ Izvor:jutarnji.hr)