ISPOVEST VOJISLAVA, NAJMLAĐEG HEROJA SA KOŠARA: Evo zašto se Albanci i dalje plaše karaule (INFO)

granica

Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite – Zvanični kanal

– U toj prvoj liniji odbrane, u rejonu karaule Košare, branila se cela Srbija – rekao je Vojislav Vukašinović
[adsenseyu6] —Vojislav Vukašinović imao je 19 godina kada je u martu 1998. godine otišao na redovno odsluženje vojnog roka Vojske Jugoslavije u Kosovsku Mitrovicu i tako postao deo poslednje generacijevojnika koja je položila zakletvu direktno na Kosovu i Metohiji!

U aprilu 1999. godine, na početku NATO bombardovanja, on i ostali iz čuvene 125. motorizovane brigade na produžetku vojnog roka, bili su odgovorni za odbranu karaule Košare, na samoj granici jugoslovensko-albanske granice.

U toj prvoj liniji odbrane, u rejonu karaule Košare, branila se cela Srbija. Ne samo teritorija Kosova i Metohije, nego cela Srbija.

Mi smo mislili da branimo naše porodice, majke, sestre, rodbinu, komšije, prijatelje – rekao je ovaj heroj

Jedan od onih koji su uspeli da spreče dalji prodor znatno brojnijih kopnenih snagaalbanske vojske i terorista OVK na teritoriju Metohije.

Vojislav je u borbi koja je trajala do 10. juna, pogođen u glavu. Mnogi od njegovih saboraca, 108 njih, poginuli su.

Ljubinko Đurković, pukovnik Vojske Jugoslavije u penziji i komandant odbrane Košara rekao je da je među njima bilo i dobrovoljaca.

Najmlađi vojnik je sa 19. godina tražio da bude regrutovan i na žalost, dao je svoj život na Košarama – rekao je Đurković, kome je želja da studenti saznaju za “genocid” koji je nad njima počinjen.

O tome da li bi Vojislav ponovo otišao na Košare, šta kaže o svojim saborcima i šta misli, da li Albanci sada rado odlaze na karaulu, više u video prilogu.

Printskrin: Telegraf TV

 

(Dnevne.rs /Izvor: S. I. Telegraf)

[adsenseyu1]