ISPOVEST PRVE ŽENE U SVEMIRU: ‘Ovo je TAJNA koju sam čuvala 3 DECENIJE’

ASTRONAUT

Foto: avozonline

Valentina Tereškova prva je žena koja je sama poletela u svemir, a s tog putovanja 16. juna 1963. godine se zamalo nikada nije vratila.

Kako je mislija na kraju ipak bila uspešna, to je ovoj dami donelo svetsku slavu. Ipak, neki detalji sa ovog svemirskog putovanja ostali su nepoznati sve do danas.

 Tereškova je bila odabrana za misiju pre svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući.

Do trenutka kada je u svemir otputovala u brodu Vostok 6, Tereškova je odradila 126 skokova, što je bilo važno i zbog činjenice da su ruski astronauti pri povratku na Zemlju iskakali iz svemirskog broda i prizemljivali se uz pomoć padobrana, piše Biznis insajder.

Međutim, jedan drugi događaj mogao je biti mnogo veći i kobniji propust. Pred kraj putovanja Tereškova je primetila da je njen brod počeo da se udaljava od Zemlje, umesto da se približava!

Nedostatak četkice za zube zaista je bila šala u poređenju s greškom u programiranju. Naime, brod je bio programiran za uzlaznu, a ne za silaznu putanju. Počela sam sve više da se penjem umesto da se spuštam prema tlu. Uspela sam na vreme da javim kontroli na Zemlji šta se događa – ispričala je Tereškova kasnije.

Međutim, u Sovjetskom Ssvezu šezdesetih godina zaposlenima u vladi greške na poslu

Zato je dizajner broda Sergej Korolejv zatražio od Tereškove da nikome, bar nekoliko decenija, ne govori o onome šta se dogodilo na povratku kući.

Misu se lako opraštale, a naročito ne onima koji su radili u ruskom svemirskom programu, koji se u to vreme takmičio s Amerikancima.

– Ja sam potom od njega zatražila da osoba koja je bila odgovorna za grešku ne bude kažnjena, jer sam znala da bi bila kažnjena strogo.

Taj događaj je bio tajna koju sam čuvala 30 godina – rekla je tek nedavno Tereškova.

Tereškova je zbog lične bezbednosti morala da skoči padobranom sa visine od nešto više od šest hiljada metara i sletela je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine.

Njena misija je bila 12. u ljudskoj istoriji, a ona je bila prva žena u svemiru. Amerika je tek 20 godina kasnije poslala pripadnicu lepšeg pola na ovakvo putovanje.Svemirska šetnja je Valentini donela veliku svetsku popularnost.Britanski bend “Komputer” ima pesmu nazvanu po njoj, inspirisanu njenom biografijom.

Godine 2013. Valentina Tereškova je ponudila da otputuje na Mars, u jednom pravcu, ako se za to ukaže prilika.

 

(Dnevne.rs /Izvor: N. DExpress.hr)