Ispovest doktora koji je operisao malog Andriju: “DETE JE JEDNOSTAVNO POČELO DA SE GASI” (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

“Dete je jednostavno počelo da se gasi. Jedan po jedan organ počeli su da otkazuju”, kaže dr Milenko Savić iz klinike u kojoj je operisan Andrija S, dečak (15) koji je preminuo u subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu nakon što je tamo dovezen iz privatne Opšte bolnice “Atlas”.

Dr Milenko Savić neurohirug koji je operisao dečaka gostovao je jutros, u emisiji na TV Prva i tom prilikom objasnio da je dečak imao urođeni deformitet kičme i da su ga dve godine pripremali za ovu operaciju.

Na zahvatu koji je trajao 12 sati, bio je angažovan i kolega iz Nemačke i u saopštenju bolnice kažu da ta hirurška procedura spada u kategorije kojim se pokušava spasiti život, jer bi u suprotonom smrtni ishod bio neizbežan.  Radilo se o drastičnom izražnom i urođenom deformitetu kičme koji sa sobom nosi neizbežne posledice, a to su oštećenje unutrašnjih organa, srca i pluća.

Vojislav Šešelj otkrio ko stoji iza protesta u Beogradu

Dečak je imao samo 25 kilograma, 15 godina, a majka i braća i sestre su ga gledali dok se na njihove oči bukvalno gasio i gubio – rekao je dr Milenko Savić.

Smisao ove operacije je bio da se kičmeni stub dečaka ispravi, jer bi se time povećala zapremina grudnog koša, a smanjio bi se pritisak na srce i pluća. Dete je pripremano na ovu operaciju dve godine, a majka je bila svesna rizika.

Dva puta ga reanimirali

– Ta operacija spada u rizične, sastavni deo ovakve hirugije su komplikacije koje uključuju i smrtne komplikacije. Sve je to majci predočeno u te dve godine koliko je trajalo pripremanje na operaciju.  Majka je bila svesna da jedina šansa detetu da živi, samo ako se izvrši operacija, koja je nažalost rizična.

Dečak je i ranije, tokom lečenja doživeo anafilaktički šok, nakon čega je bio klinički mrtav i dva puta reanimiran – objasnio je dr Milenko Savić.

On je još dodao da takve operacije kičmenog stuba su inostranstvu znatno skuplje nego u Srbiji, u Švajcarskoj na primer koštaju 450.000 franaka po zahvatu, dok u Srbiji oko 30.000 evra.

Operacija je protekla dobro i sam dečak je nakon hirurškog zahvata bio svestan i zadovoljan.

SRBIJA JE SKUPLJALA NOVAC ZA ANDRIJU: Hrabri dečak JE IZDRŽAO 6 OPERACIJA, ALI NE I POSLEDNJU..

“Ne mogu da verujem da izgledam ovako”

– On je sam meni rekao: “Ja ne mogu da verujem da izgledam ovako” , a te reči je potvrdila i njegova majka nakon svega. Pravio sam sa njim dve godine strategiju i on mi je pričao da voli da igra fudbal. Ta njegova hrabrost i odlučnost da sve to prihvata kao neminovnost, mene i mog kolegu iz Nemačke je posebno potresla – istakao je dr Milenko Savić.

Zbog otkazivanja bubrega prebačen u Tiršovu

Koplikacije su nastale 24 sata nakon operacije i organi su počeli da popuštaju. Prvo su bubrezi otkazali, a to je uporavo i razlog zašto je dete prebačeno u Tiršovu.

– Mi u bolnici nemamo aparat za dečiju dijalizu i to je ujedno i razlog zašto smo ga prebacili u Tiršovu, kako bi pokušali da ga dijaliziramo. Dečak tada već nije bio svestan. Ovaj slučaj je izazvao veliku negativnu pažnju javnosti, policija je pokrenula istragu, bila u bolnici kako bi ispitala sve…

Ali ono što se ne zna, da se ovakvi slučajevi se dešavaju u svim bolnicama u svetu, privatnim i državnim, da smo i mi koliko puta operisali decu iz Tiršove i drugih državnih bolnica i da su danas ta deca zdrava – objasnio je dr Milenko Savić.

Majka ne krivi lekare

Mirjana, majka dečaka Andrije S. izjavila je juče da ona ne krivi lekare i da nema nijednu lošu reč da kaže o klinici na kojoj je njen sin operisan.- Otišli smo 6. januara na operaciju u Beograd jer mu se stanje stabilizovalo, tako da je mogao da bude operisan. Pričali smo malo posle operacije, bio je svestan, pjeočeo je i da jede… Čak je bio i na običnom kiseoniku, iznenadili smo se.

Bio je lep preokret, lepo je ispravljen, ali to njegovo telo nije moglo da izdrži, nažalost. Telesno je bio veoma mršav, imao 26 kilograma i nije mogao izdržati. Nije imao drugo plućno krilo, verovatno je i to bio problem… – ispričala je Mirjana. Ona kaže da su uslovi u bolnici bili odlični i da lekarima nema šta da zameri.

(Dnevne.rs /blic /Izvor:  TV Prva , L.Š)