IMATE PROBLEMA SA DIJABETESOM: Koren ove biljke REGULIŠE šećer, pritisak i holesterol

šećer

Foto: Dnevene.rs/Pixabay

Još od antičkih vremena, koren čička se koristi zbog svojih lekovitih svojstava. Čičak svoje poreklo vuče iz Azije, a posebno je bio cenjen i gajen u Japanu. Podzemni deo ove poznate trnovite biljke može da bude važan dodatak ishrani svakog čoveka, jer u sebi ima toliko dobrih stvari koje nikome ne mogu da štete.

Koren čička se u prodavnicama može naći svež ili sušen. Preporučuje se uvek da se skuva pre konzumiranja, a onda da se pomeša s drugim svežim povrćem, kao što su krompir, šargarepa ili luk. Važno je izbegavati korenje čička koje je izgubilo svoju prirodnu boju ili ono koje je preterano suvo, s obzirom na to da presušeni koren čička nema isti hranljivi sadržaj.

Ovaj koren može pomoći održanju zdravstvenog stanja optimalnim, s obzirom na činjenicu da u sebi sadrži brojne korisne materije. Koren je bogat antioksidantima, koji su sposobni da štite telo od širokog spektra medicinskih problema.

Štaviše, zbog svog bogatog sadržaja antioksidanata, čičkov koren može da poboljša opšte kognitivne funkcije. Uz ovaj dar prirode moguće je izbeći i promene neurodegenerativog tipa, kao što je Alchajmerova bolest.

Kada je reč o kalorijskom sadržaju, važno je pomenuti da je koren čička niskokaloričan. U sto grama ima svega 72 kalorije, što ga čini idealnim izborom za sve one koji žele da izgube na težini. Visok sadržaj polisaharida, posebno inulina, može da pomogne i onima koji pate od zatvora. Redovnim konzumiranjem korena čička moguće je održavati nivoe šećera u krvi i holesterola stabilnim.

IVAN SE VRATIO IZ NAJBOGATIJE ZEMLJE NA SVETU: Zaradio sam 6.000 evra za mesec dana, ali su me tretirali kao ĐUBRE!

Bitno je reći i da je podzemni deo čička bogat vitaminima imineralima, posebno folnom kiselinom, niacinom, riboflavinom i vitaminima C i E. Osim toga, čičkov koren je i dobar izvor kalijuma – u 100 grama ima oko 308 miligrama ovog minerala. Takođe je bogat i drugim mineralima, poput magnezijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i selena.

Medicinska upotreba korena čička

Koren čička se može koristiti za eliminaciju toksina iz krvi i drugih delova tela, delujući i kao moćan diuretik. Kada je reč o površinskoj primeni, može se koristiti za uspešno lečenje različitih stanja kože kao što su dermatitis, ekcem i psorijaza. Čak i oni koji pate od suve kože mogu imati koristi od lokalne primene čičkovog korena, koji deluje umirujuće.

Preporučuje se i osobama koje pate od hormonskog disbalansa, jer je on veoma efikasan u vraćanju preko potrebneravnoteže hormona. Takođe, može stimulisati i zdravlje jetre, pomažući ovaj važan organ da metaboliše različite hormone, kao što je estrogen.

SANJATE VOLJENE LJUDE KOJI SU MRTVI: Ovo su razlozi zbog čega nam DOLAZE u snove

Pošto je bogat vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama, nije iznenađenje što koren čička može da se koristi za stimulisanje funkcije važnih organa, kao što su srce, jetra ili žučna kesa. On može da se koristi za regulisanje disajnih problema, a kada je u pitanju zdravlje gastrointestinalnog trakta, koren ove biljke može se koristiti kod pacijenata koji pate od probavnih poremećaja, poput gasova, dispepsije, gorušice i slično.

Sve ovo omogućava mu bogatstvo vlaknima, što je pravi preduslov efikasnog leka protiv zatvora.

Koren čička može da bude i odličan lek protiv visokog krvnog pritiska, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma, koji deluje kao vazodilatator (širi krvne sudove). Održavajući krvni pritisak u stabilnom stanju, on sprečava pojavu težih stanja, kao što su moždani ili srčani udar.

SODA BIKARBONA I LIMUN: Moćna kombinacija štiti celo telo (RECEPT)

Takođe, sadrži i mnoštvo korisnih materija za lečenje upale i bolesti zglobova, čime se poboljšava obim kretanja i eliminisanje neugodnih simptoma, kao što su bol ili ukočenost.

Za dijabetičare, upotreba čičkovog korena je više nego preporučljiva. To je zato što on sadrži puno vlakana, koji regulišu nivo insulina i šećerau telu. Kao što je već rečeno, bogat je inulinom, koji je dobro poznat po svojoj sposobnosti da utiče povoljno na simptome uzrokovane dijabetesom.

Vladimir Krnač iz Bačkog Petrovca OPET je pobedio u Slagalici, a ljudi u Srbiji NEMAJU POJMA ko je on kad izađe iz nje

Koren ove biljke ima i pozitivan uticaj na imuni sistem. Pošto je bogat vitaminima C i E, pruža telu odličnu dozu antioksidanata, što nadalje može smanjiti rizik od raka i sprečiti pojavu drugih hroničnih i potencijalno životno ugrožavajućih stanja.

       

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor:BastaBalkana.com)

1 Comment on "IMATE PROBLEMA SA DIJABETESOM: Koren ove biljke REGULIŠE šećer, pritisak i holesterol"

  1. I am sure this article has touched all the internet viewers, its really
    really fastidious paragraph on building up new weblog.

Comments are closed.