HRVATSKA ŠALJE VOJSKU U SRBIJU? BORBENA PEŠADIJSKA ČETA IDE NA KOSOVO I METOHIJU (INFO)

hrvatska

Dnevne

Hrvatska će od naredne godine utrostručiti vojno prisustvo u lažnoj državi Kosovu ako hrvatska vlada i parlament prihvate predlog da se u Kfor prvi put pošalje borbena pešadijska četa.

Albanski mediji navode da hrvatski kontigent trenutno ima 38 pripadnika, dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnog oficira.

Hrvatska je takođe uključena u razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga kroz rad NATO tima za vezu i savet.

– Naš kontingent trebalo bi da ima 145 pripadnika do početka 2021. godine. Čekamo da odluku donesu nadležne institucije u Hrvatskoj – rekao je komandant Hrvatske vojske general Boris Šerić.

U vežbi održanoj prošlog meseca ocenjena je obuka motorizovane čete koja bi navodno trebalo da se pridruži Kforu.

Analitičar portala “Obris” Igor Tabak kaže za Balkansku bezbednosnu mrežu da je još nejasno da li će Hrvatska povećati svoj kontingent na Kosovu 2021. godine jer ta tema još nije otišla u parlamentarnu proceduru.

– Hrvatska nije jedina NATO država koja tamo učestvuje i nije to aktivnost koja bi u Hrvatskoj izazvala posebnu pažnju i emocije. Takva misija je daleko manje opasna nego u Avganistanu – rekao je Tabak.

Portal “Obris” podseća da se za dodatno angažovanje oko 100 hrvatskih vojnika mora obezbediti podrška vlade, nadležnog parlamentarnog odbora i parlamenta, ali takođe ocenjuje da je to nešto što bi, kako stvari stoje, trebalo da se dogodi do kraja godine.

Ako Zagreb ojača kontingent na KiM to će značiti pridruživanje trendu jačanja prisustva regionalnih vojski u toj misiji.

Kfor ima 3.419 vojniika, pri čemu mađarska misija ima 418 vojnika, Slovenija 271, Grčka 119, Rumunija 53, Severna Makedonija 44, a Crna Gora jednog oficira.

 

Dnevne.rs, Tanjug