GODIŠNJICA SMRTI NAJMLAĐE ŽRTVE NATO BOMBI: Marko Simić bi danas imao 19 godina (FOTO)

decak

Foto: privatna arhiva

Dvogodišnji Marko Simić, najmlađa žrtva NATO bombardovanja Jugoslavije, danas bi imao 19 godina i privodio kraju prvu godinu studija, ali je nastradao 31. maja u naručju svog oca Vladana.

Na jučerašnji dan 1999, oko 13.30, NATO avion bacio je razornu bombu, tešku više stotina kilograma, na stambenu zgradu R-74, u Ulici Stefana Nemanje. U trenutku je poginulo 11 civila, među kojima su Marko i Vladan.

Oni su, nakon šetnje, svratili do Vladanove prodavnice u toj zgradi kada je počeo napad. U trenutku kada je pala bomba, Vladan je Marka držao u rukama, pokušavajući da ga zaštiti.

[adsenseyu5]

– Samo desetak dana pre bombardovanja Marko je napunio dve godine, oduvao je svećice na torti. Bio je živahno dete, uvek u pokretu, uvek je trčkarao oko nas, željan znanja. Teško mi je da zamislim kako bi izgledao danas sa 19 godina, prava momčina – s knedlom u grlu govori Dejan Simić, Vladanov brat i Markov stric.

Porodica Simić i pojedina udruženja već godinama predlažu da jedan od vrtića u Novom Pazaru ponese ima po najmlađoj žrtvi NATO bombardovanja Jugoslavije, ali iz lokalne samouprave još nema odgovora.

– Svake godine je sve teže i teže, pitamo se zašto, ali odgovor nismo dobili. Šta su ovi ljudi krivi, zašto su bili meta, zašto je gađana stambena zgrada nekoliko kilometara udaljena od kasarne – pita se Rodoljub Biorac, koji je nakon pogibije supruge Dragomirke u istoj zgradi morao sam da odgaja troje male dece.

Godišnjicu pogibije 11 civila u bombardovanju stambene zgrade u Novom Pazaru i ove godine, paljenjem sveća i polaganjem venaca, obeležili su rođaci i predstavnici lokalne samouprave, Vojske i policije.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Nikola Kočović, Blic)