FRANCUZI UŽASNUTI HRVATIMA: “Odaju počast nacistima uz pomoć Katoličke crkve” (FOTO)

ustase

Foto: Tanjug

Prvi put u Evropi od 1945. Hrvatska, kao zemlja koja predsedava EU, organizovala je događaj “kojim se de facto izražava simpatija prema nacističkoj eri”, piše francuski “Mond”

– Hrvatska, koja trenutno predsedava Savetu EU, odala je počast 16. maja u Zagrebu i Sarajevu, vojnicima ustaške pronacističke države koje je ubio jugoslovenski pokret otpora 1945 – piše pariski dnevnik.

Komemoracija žrtvama Blajburga nekada je bila uglavnom obeležavana u istoimenom selu u Koruškoj, u Austriji, gde su poražene ustaše zarobili i likvidirali komunistički partizani na kraju Drugog svetskog rata.

Dr Kisić UPOZORAVA! DO OVOGA NIJE SMELO DA DOĐE, broj obolelih U PORASTU (INFO)

– U početku je manifestacija bila poverljivog karaktera, ali posle proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991, postala mesto je okupljanja hrvatskih nacionalista i evropskih neo-nacista – navodi “Mond”

S obzirom da su austrijske vlasti ove godine zabranile okupljanje u Koruškoj zbog pandemije korona virusa, hrvatski parlament kako podseća “Mond”, odlučio da obeležavanje organizuje na jednom groblju u Zagrebu i, uz podršku Katoličke crkve i nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice u BIH, u katedrali u Sarajevu.

SUTRA STIŽE 100 EVRA! Ako spadate u ovu kategoriju, ujutru proverite račune!

Mada je takav pomen uobičajan u Hrvatskoj u poslednjih 30 godina, saopštenje da će misu održati sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, duboko je potreslo građane glavnog grada Bosne i Hercegovine – dodaje “Mond”.

 

Dnevne.rs, Tanjug N.A.

Be the first to comment on "FRANCUZI UŽASNUTI HRVATIMA: “Odaju počast nacistima uz pomoć Katoličke crkve” (FOTO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*