EVO KOJA SLIKA JE ZAPALILA SRBIJU: “Seobe” Paje Jovanovića pred barikadom za migrante!

srbi

Foto: Slaviša Savić

Slaviša Savić, grafički dizajner i autor fotomontaže “Izbeglički dizajn, Seobe” u kojoj je kroz čuvenu sliku Paje Jovanovića “Seoba Srba” predstavio probleme sa kojima se migranti susreću zbog toga što im Mađarska, ali i još neke evropske zemlje zabranjuju ulaz, objašnjava za Telegraf da je svojim radom želeo da skrene pažnju javnosti na ono što se dešava “na metar od svih nas”.

[adsenseyu5]

– Prvobitno sam želeo da izazovem empatiju kod ljudi, da podsetim da smo i mi kao narod i te kako upoznati sa time šta znači biti izbeglica. U suštini svi narodi na svetu su u nekom trenutku svog postojanja morali u izbeglištvo. Ovo što se dešava sa izbeglicama iz Sirije je nesumnjivo najveća humanitarna katastrofa koja je zadesila svet još od Drugog svetskog rata – priča Savić.

Fotomontaža “Izbeglički dizajn” nikoga nije ostavila ravnodušnim na društvenim mrežama. Dok je jedni posle objavljivanja na portalu Peščanik hvale, drugi smatraju da je poređenje sa srpskim seobama neumesno.

– Žao mi je što neki nisu potpuno shvatili smisao ovog mog rada. Slika “Seobe” Paje Jovanovića je mitski prikaz stradanja našeg naroda, a nema sumnje da se danas dešava nešto slično drugim narodima koji prolaze kroz našu zemlju. Grafičkim dizajnom se bavim već 20 godina. Cilj mi je da kroz ovakve radove informišem ljude, da objasnim da se sve ove muke izbeglica dešavaju na samo par metara od nas i da ne smemo ostati ravnodušni – zaključuje Savić.

[adsenseyu1]

(V. Ž. /Telegraf.rs)