Evo ko je dečak kome je Ratko Mladić poklonio čokoladu u Srebrenici! Pogledajte gde je danas (VIDEO)

rat

Foto: AP youtube printscreen

Alić je 11. jula 1995, dok su snage vojske i policije Republike Srpske ulazile u zaštićenu enklavu Srebrenica, kao osmogodišnjak bio u naručju svog dede u bazi Ujedinjenih nacija (UN) u Potočarima, gde su s hiljadama drugih Bošnjaka pobegli tražeći spas.

Tridesetogodišnji Izudin Alić večno će pamtiti sastanak s bivšim komandantom Vojske Republike Srpske, Ratkom Mladićem u julu 1995. u Srebrenici, kada je kao dečak pred svetskim kamerama dobio na poklon čokoladu.

“Deda me je poslao po vodu kada sam u toj gužvi ugledao grupu dece…

[adsenseyu1]

Sećam se da je oko njih bilo puno vojnika i da su nešto delili. Dotrčao sam, kada me je po kosi dotakao čovek u srpskoj uniformi, pitao kako se zovem i koliko imam godina i dao čokoladu. Nisam se plašio niti sam znao ko je on. Meni je u tom trenutku bila samo bitna ta čokolada, koju mislim da sam odmah pojeo”.

Alić je pre rata živeo sa roditeljima i troje braće i sestara u selu Prohići (opština Srebrenica), na samoj granici sa Srbijom.

DANAS JE IVANJDAN: Po NARODNIM VEROVANJIMA evo šta danas treba, a šta nikako NE SMETE da uradite!

Pošto su srpske snage 1993. napale selo, Alić je sa porodicom otišao u Srebrenicu, gde je ostao do jula 1995. godine.

Posle napada na Srebrenicu, Alić je s majkom, braćom i sestrama, dedom i babom, otišao u Potočare, dok je njegov otac sa stricom i njegovim sinom išao kroz šumu do Tuzle.

[adsenseyu5]

“Imao sam osam godina, i iskreno, kad se danas setim toga, ja nisam znao šta se tačno dešava… U Potočarima je bio haos, mnogo vojske, mnogo ljudi”, priseća se Alić.

U haosu Potočara, gde se skupilo na desetine hiljada ljudi, Alić je otišao do česme po vodu.

“Tada je i nastao taj snimak u kojem se vidi kako me Ratko Mladić pita za ime i godine. Sećam se da sam mu odgovorio da mi je ime Izudin i da imam 12 godina.

Ne znam da vam kažem zašto sam ga tada slagao. Možda sam samo hteo da budem stariji, ne znam… Znam da je rekao da će sve biti u redu, a to nije bila istina”, kaže Alić.

SRCE DA PREPUKNE: Porodili trudnicu iz Niša u 7. mesecu, beba umrla posle 3 dana, a za njom i majka!

Video-snimak na kojem Mladić, po padu Srebrenice 11. jula 1995. godine, deci u Potočarima deli čokolade, obišao je svet. Snimljen je na početku operacije ulaska Vojske Republike Srpske.

Alić je autobusom prebačen do Kladnja. Rat je proveo u kolektivnom smeštaju kod Tuzle, a zatim se vratio u rodno selo Prohiće, gde i danas živi.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs /Kurir.rs/Izvor: radiosarajevo.rs)

[adsenseyu2]