EVO KAKO JE PRVOBITNO TREBALO DA IZGLEDA: Otkrivamo sve tajne filma ‘KO TO TAMO PEVA’ (video)

glumci

Foto: YouTube/screenshot

Sve je krenulo tako što je na dan snimanja filma “Ko to tamo peva” (koji je trebalo da bude TV drama), jedan glumac obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro, pa je na njegovo mesto uskočio Pavle Vuisić

Mislili ste, ako znate skoro svaki drugi dijalog iz kultnog ostvarenja Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića “Ko to tamo peva” (1980), da sve znate o ovom filmu? E, pa grešite.

Pored čuvene “Vozi Miško” konduktera firme “Krstić” (Pavle Vuisić), nadaleko čuvene replike naturščika Stanojla Milinkovića “Decoooooo… Buši, buši!” i bez premca najcitiranijeg Vuisićevog komentara koji prati “šumsku akciju” mladog bračnog para (Nede Arnerić i Slavka Štimca): “I tata bi, sine”, potrebno je da znate još par detalja kojima bi i zvanično mogli da ponesete titulu – pravog poznavaoca ovog ostvarenja.

Naime, u javnosti je malo poznato kako je po mnogima najbolje ostvarenje svih vremena u srpskoj kinematografiji prvobitno trebalo da izgleda.

[adsenseyu1]

Tajnu je s ekipom Telegrafa podelio ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade književnik Filip David koji je sarađivao na scenariju za film “Ko to tamo peva” s režiserom Slobodanom Šijanom i scenaristom Duškom Kovačevićem.

Prema njegovim rečima, u prvoj verziji ovo ostvarenje zamišljeno je kao TV drama. Režija je bila poverena Goranu Paskaljeviću (umesto Slobodanu Šijanu), a glavna uloga Miji Aleksiću (umesto Pavlu Vuisiću).

Na sam dan snimanja Mija Aleksić je obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro i da ne može da snima, te je snimanje otkazano – počinje priču za Telegraf David, dodajući da se tek u međuvremenu za ovu TV dramu zainteresovao Šijan.

[adsenseyu1]

Šijan je potom predložio da se proširi scenario i snimi film. Centar film je prihvatio ponudu i tako je, sticajem okolnosti, nastalo kultno ostvarenje “Ko to tamo peva”

Filip David je kao dramaturg najviše sarađivao s režiserom Goranom Paskaljevićem (“Lapot”, “Sluga”, “Zemaljski dani teku”, “Poseban tretman”, “Bure baruta”, “San zimske noći”), s kojim se zna još iz vremena kada je Paskaljević studirao u Pragu.

Printskrin: Youtube/TeVe Novine

Nama ostaje da vas pitamo možete li da zamislite da u ovom kultnom ostvarenju umesto Pavla autobus vozi Mija Aleksić i da izgovara ono čuveno “Vozi Miško”?

Možete li da zamislite ovo ostvarenje bez autorskog pečata Slobodana Šijana, a u stilu Gorana Paskaljevića ili da je rađeno daleko “skromnije” kao TV drama? 

I da ne zaboravimo: da li bi vam se i ovako podjednako sviđalo? 

(Katarina Vuković /Telegraf)