EPIDEMIOLOG ZORAN RADOVANOVIĆ UPOZORAVA: Ako se smandrlja popuštanje mera, novi talas oboljevanja pre leta! (INFO)

epidemiolog

Izvor: FoNet/Aleksandar Barda

“Jasno su se pokazale sve slabosti sistema. Uprskos tvrdnjama zvaničnika, na granicma dugo nije bilo nikakve kontrole, a štampana uputstva putnicima da se jave nadležnim zavodima za javno zdravlje nije imao ko da deli.

Karantini za preventivnu izolaciju moguće zaraženih ponegde su pretvoreni u rasadnike zaraze”, kazao je on za magazin “Nedeljnik”.Istakao je da Srbija ne stoji sjajno na mapi uspešnosti zemalja u borbi protiv epidemije i da je najviše pogodjena od svih zemalja bivše Jugoslavije – bilo da se posmatraju apsolutni brojevi ili stope oboljevanja.

MUZIČARI NAPRAVILI HAOS SVOJIM ZAHTEVIMA, REAKCIJE NIKAD BURNIJE: Prodajte mercedese i vile, pa ćete imati pare!

Rekao je da se za situaciju u zemlji ne mogu kriviti turisti niti državljani Srbije koji su se na početku epidemije došli iz inostranstva i dodao da su i druge države Balkana imale povratnike.

“Nagadja se da su zemlje bivšeg socijalističkog bloka prošle bolje od Zapda zato što su se u njima zadržali neki elementi socijalnog ustrojstva i organizovanosti iz prošlosti. I Hrvati svoje uspehe u borbi protiv Kovida 19 pripisuju uspomeni na civilnu zaštitu i slične strukture funkcionisanja nekadašnje društvene države”, naveo je on.

Kazao je da se drugi talas oboljevanja, “ukoliko se stege olabavljuju mudro i postepeno”, može očekivati tek u poznu jesen.

“S druge strane, ako se iz neepidemioloških razloga postupak zbrza i smandrlja – izbori, nadgornjavanje s opozicijom – ponovni porast oboljevanja bi usledio pre leta. Takav udarac naša već načeta privreda teško da bi mogla da izdrži”, ocenio je Radovanović.

Na pitanje da li je odbio da bude deo Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, Radovanović je kazao da poziv nikada nije dobio, ali da bi ga prihvatio jer bi mu to bila dužnost.

ŽESTOKO Slavni Veselin Vujović se složio sa Đokovićem: Ko se tu igra sa nama i zašto!? (INFO)

“A srećan sam što me tamo nema, jer bih morao da preuzimam odgovornost za stvari koje ne zavise od mene. Osam godina je ova vlast prezirala stručnost, doživljavala Univerzitet u Beogradu kao neprijatelja i grubom silom nametala jedan anticivilizacijski sistem vrednost”, istakao je Radovanović.

 

(Dnevne.rs, beta, nedeljnik)