EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ UPOZORAVA: Evo kada se očekuje PRAVI PIK korone, virus ne slabi! (INFO)

epidemiolog

Epidemiolog Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/RTS

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da se pravi pik u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet, šest dana.

“Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik.

Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo”, rekao je Tiodorović.

VUČIĆ: Pitate me da li će biti zatvaranja? Ovo je moj odgovor

Situacija u Vranju je, navodi, nepovoljna, da vodi ka nesigurnoj, ali da je pod kontrolom.”Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti.

U Vranju je specificna situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoc KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preci u pneumoniju”, kazao je Tiodorović.

Ipak je, navodi, preduzeto sve.

“Svi su u gradu nosili maske. Takođe, zdravstveni sistem se dobro organizovao.

Važno je da odlično funkcioniše kovid ambulanta u koju dolaze svi oni koji osecaju tegobe”, istakao je Tiodorović.

Navodi da građani moraju biti svesni da se za potrebe testiranja javljaju oni koji imaju tegobe, i da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu da gube vreme i izazivaju gužvu.

KAKVA JE TO LJUDINA: Pomoć najboljeg tenisera sveta STIGLA I U OVAJ GRAD u Srbiji

“Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovoga trenutka imamo utisak da veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe, a javlja se za pregled, da to nije neophodna mera i da doprinosi stvaranju straha”, istakao je Tiodorovic.

Kad je reč o Nišu, Tiodorović kaze da jutrošnji podatak iz Kliničkog centra deluje umirujuće.”Trenutno u KC imamo 61 pacijenta koji je sa pozitivnim nalazom, što ne znači da nismo i noćas imali nekog ko je došao na pregled za koga će se tek utvrditi da li je kovid pozitivan. Dece nema već nekoliko dana koja su kovid pozitivna.

Imamo četvoro na respiratorima, što je podatak koju odavno nismo imali, uvek se taj broj kretao do devet ili dvocifrenog preko deset”, istakao je Tiodorović.Navodi da ne bi mnogo obraćao pažnju na podatak o kolektivnom imunitetu od 6,4.

 

Dnevne.rs, Tanjug