Engleski novinar stao u odbranu Nemanje Matića: Bolesnici, prestanite da ga napadate i vređate zbog cveta! (FOTO)

mancester

Foto: Tanjug /AP

Red je bio da se neko i na ovaj način oglasi

Prašina se još nije slegla u Engleskoj zbog odluke Nemanje Matića da ne nosi cvet maka na dresu, kojim se odaje počast engleskim vojnicima iz Prvog svetskog rata.

Nemanja Matić jedini na utakmici Bornmut – Mančester junajted (1:2) nije na grudima imao cvet maka, kojim se svake godine u Premijer ligi tradicionalno odaje počast poginulim engleskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

Pošto je Matiću rečeno da mnogi Englezi njime žele da obuhvate i malo šire odavanje počasti, između ostalog i NATO vojnicima, on je odbio da nosi prišiveni simbol na grudima, što je izazvalo revolt mnogih navijača. Bilo je i vulgarnih i uvredljivih poruka, pa je u njegovu odbranu stao Majk Mekgret, novinar Sana.

– Matić je žrtva bolesnog uznemiravanja. Razumljivo je da je njegov izbor lična odluka i privatna stvar, što je Junajted uvažio. Kao rezultat, on je doživeo lavinu kritika, mnogi su čak pisali da ga treba odstraniti iz ekipe i oterati iz kluba, da treba da odj**e, da se nosi nazad u London – pisao je Majk, uz jedno podsećanje.

Matić nije jedini koji je odbio da nosi ovaj simbol, Irac Džejms Meklin iz Stouka je učinio isto i potom zamolio navijače da ga poštuju. Njega su takođe dočekale uvrede, nazivali su ga đubretom, smradom i sramotom, uz poruke da nema oproštaja za ovaj čin.

“BOMBARDOVALI STE SRBIJU, NEMA ŠANSE DA NOSIM TAJ CVET”: Haos u svlačionici Mančestera, Matić hteo da napusti klub (FOTO)

Njegov razlog bila je Krvava nedelja 1972, masakr u kom su pripadnici Britanskog bpadobranskog bataljona ustrelli 26 demonstranata tokom marša Asocijacije za građanska prava Severne Irske. Trinaestoro ljudi je umrlo na licu mesta, a šestoro njih bilo je maloletno.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)