EKSKLUZIVNO! SEVERNA KOREJA IZ SFRJ ORGANIZOVALA NAPADE ŠIROM PLANETE: Jugoslavija bila teror poligon Pjongjanga! (FOTO)

eksplozija

Foto: Privatna arhiva

Bivša Jugoslavija bila je jedan od glavnih centara u kojima je severnokorejska tajna služba planirala svoje akcije i odakle ih je izvodila

Naravno, ne postoji gotovo nijedan događaj u svetu koji nema bar neku povezanost s nama – slično je i sa događajima u Severnoj Koreji. Naime, saznanja japanskih i južnokorejskih istražitelja pokazala su da je bivša Jugoslavija bila jedan od glavnih centara u kojima je severnokorejska tajna služba planirala svoje akcije i odakle ih je izvodila.

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO CELU SRBIJU: Javne ličnosti digli svoj glas

Dok su građani ondašnje velike Jugoslavije 29. novembra 1987. godine slavili Dan republike, iznad Burme se dešavala prava drama. Avion južnokorejske avio-kompanije KAL na liniji broj 858 iz Abu Dabija za Seul, sa 115 putnika i članova posade, survao se u more nakon eksplozije u vazduhu.

 

[adsenseyu1]

Istragom je bilo ustanovljeno da je bomba bila napravljena u Beogradu, odakle su je do mesta polaska aviona odnela dva agenta severnokorejske tajne službe. Za akciju obaranja aviona KAL 858 spoljna obaveštajna služba Severne Koreje izabrala je dvoje agenata – sedamdesetogodišnjeg Kim Sung Ila i dvadesetogodišnju devojku Kim Hjunhi.

Nakon što su završili višemesečnu obuku u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, njih dvoje su se uputili prema Evropi s lažnim dokumentima u kojima je stajalo da su otac i ćerka iz Japana koji su krenuli u turističko razgledanje Starog kontinenta. Njihova lažna imena bila su Šiniči Hačija i Majumi.

Foto: Posledice napada na avion kompanije KAL 1987. godine; Izvor: Privatna arhiva

Foto: Posledice napada na avion kompanije KAL 1987. godine; Izvor: Privatna arhiva

U Evropu su došli preko Moskve, a prvo neprijatno iznenađenje imali su na aerodromu u Budimpešti, gde su ustanovili da ih nije sačekao agent iz tamošnje ambasade.

TITOVO PISMO JUGOSLOVENIMA: „Imali ste JAČU UNIJU od evropske, a sada idete da ih služite“

Kolima odlaze za Beč, gde nekoliko dana provode u kupovini.

Tu im u jednoj korpi za otpatke u parku dostavljaju kartu za let Beograd-Bagdad.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)

 

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]